Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar från Alliansen: Så vill vi jobba för att stödja ungdomar i riskzon

Vi i Alliansen tror på nya arbetssätt för att stödja ungdomar i riskzon: SSPF (socialtjänst, skola, polis och fritidsgårdar). I november 2018 togs ett historiskt beslut i Östersunds kommun. SSPF infördes!

Det är ett strukturerat samarbete mellan socialtjänst, skola, polis och fritidsgårdar. Målgruppen är ungdomar 16–20 år. Syftet med samarbetet är att samordna insatser kring ungdomar i riskzonen för kriminalitet och missbruk. Det är alltså ett nytt sätt att arbeta förebyggande och är ett komplement till uppsökande insatser på individnivå.

Debatt: S: Vi säger nej till att kapa fältarbetsgruppen (11 september)

En arbetsgrupp bestående av representanter från varje instans träffas regelbundet och arbetar med att på gruppnivå identifiera riskgrupper och riskområden och sedan mobilisera alla samhällets skyddsåtgärder utifrån det.

På individnivå kan skola, socialtjänst, polis och fritid uppmärksamma individer i riskzon och inhämta samtycke för att arbetsgruppen sedan ska kunna göra en kartläggning och åtgärdsplan.

Våren 2019 hade Östersunds kommun ett möte med Göteborgs stads framgångsrika SSPF-team. Då fick vår lokala grupp goda förslag på hur vi lokalt kan effektivisera arbetet. Beslut togs att koordinatorn för SSPF behöver jobba 100 procent med den tydliga målbilden att förhindra ungdomars brottslighet och drogmissbruk.

Från och med september i år har kommunen en koordinator som jobbar enbart med ungdomar i riskzonen för kriminalitet och drogmissbruk.

Vi i majoriteten har inför budget 2020 öronmärkt pengar till SSPF som en tydlig satsning på våra ungdomar, för att arbetssättet ger möjlighet att på ett strukturerat sätt mobilisera insatser mot kriminalitet och missbruk både på grupp och individnivå och samtidigt jobba bort traditionellt stuprörstänk.

Detta är något vi i den styrande majoriteten tycker är en nyckelfråga för att nå framgång i dessa komplexa problem.

Insändare: V: De borgerligas sparkrav slår mot barn och unga (9 september)

Att kommunen nu ändrar arbetssätt och sätter av resurser till ökat samarbete inom kommunen och med andra berörda parter, innebär att vi får ännu ett verktyg för att främja ungdomars hälsa och välmående.

SSPF är en av många instanser som jobbar med ungdomar i riskzonen i vår kommun, och vi är övertygade att deras jobb gör att vi får en tryggare och trevligare kommun, med framför allt fler ungdomar som mår bra.

Magnus Rönnerfjäll (C) ordförande social- och arbetsmarknadsnämnden

Pär Fredriksson (M) ledamot

Margareta Widell (L) ledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel