Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar från Anders Wijkman: Klimathotet är existentiellt – vindkraft en del av lösningen

”Låt er inte luras av Anders Wijkmans skrämselpropaganda om att vindkraft minskar klimatutsläppen”, skriver Föreningen Livskvalitet Offerdal i en replik på vår debattartikel.

Debatt: Jämtar – ni är förda bakom ljuset om vindkraften! (27 oktober)

Det handlar inte om lurendrejeri. Tvärtom. När kommuner och länsstyrelser tar ställning till möjliga vindkraftsparker i Jämtland, finns det ett existentiellt perspektiv att förhålla sig till: klimatförändringen och den värld vi överlämnar till kommande generationer.

Som tidigare ordförande i den parlamentariska miljömålsberedningen var jag med och arbetade fram Sveriges klimatpolitiska ramverk, med långtgående klimatmål, en klimatlag och ett klimatpolitiskt råd. Arbetet baserades på en klar insikt om klimatkrisen:

Isarna smälter. Havsnivån höjs. Extremväder blir allt vanligare. Miljarder människor kan drabbas av vattenbrist, svåra stormar och översvämningar. Vissa djur- och växtarter riskerar att utrotas helt. Hotet är så allvarligt att vi har svårt att ta in och förstå det. Men det är ännu inte för sent att bromsa klimatkrisen, om vi agerar snabbt och kraftfullt.

Det finns ljuspunkter. En sådan är den snabba ökningen av förnybar, billig el som minskar behovet av fossila bränslen. Det är i detta sammanhang den fortsatta vindkraftsutbyggnaden bör ses.

”Mer vindkraft i Jämtland ökar länets koldioxidutsläpp”, skriver föreningen i sin replik. Det är helt grundlöst. Vindkraften spelar tvärtom en nyckelroll för att mildra klimatkrisen, och snabbt minska utsläppen av växthusgaser. Man kan inte blunda för detta samband:

Elektrifiering av transporter och industrin är avgörande för att vi ska nå de svenska klimatmålen.

Elanvändningen förväntas därför öka kraftigt, även om vi räknar in pågående energieffektivisering.

Elproduktionen i Sverige måste öka, om vi inte ska minska elexporten, som i dag gör stor klimatnytta och hjälper länder på kontinenten minska sin kolanvändning.

Ny kärnkraft är alldeles för dyr och skulle ta för lång tid att etablera. Inget parti vill heller bygga ut vattenkraften i våra orörda älvar.

Varken sol eller vind genererar kraft jämnt. Därför behövs teknik utvecklas för att lagra energin och sådan teknik är nu på snabb frammarsch.

Vindkraftsutbyggnaden är det enda storskaliga och hållbara alternativet, och därför vill inte bara Naturvårdsverket och Energimyndigheten utan också Naturskyddsföreningen se en omfattande utbyggnad av vindkraft.

Myndigheterna har nu fördelat det nationella utbyggnadsbehovet av 80 TWh landbaserad vindkraft på samtliga Sveriges län. För Jämtlands del handlar det om en ökning från 1,7 TWh (2019) till 7,5 TWh vindkraft, vilket kan produceras på en yta motsvarande 0,8 procent av länets totala yta. 

Fastighetsskatten för vindkraftverken tillkommer idag staten. Nätverket Vindkraftens klimatnytta arbetar målmedvetet för att denna ska tillfalla de kommuner där verken uppförs.

 Jag hoppas att Jämtland och dess kommuner vill dra sitt strå till stacken för att minska klimatutsläppen och ställa om till ett klimatsmart samhälle. Det brådskar! 

Anders Wijkman, ordförande i nätverket Vindkraftens klimatnytta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel