Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Svar från Andersson (S): Om 6-timmarsprojektet får en fortsättning blir det en fråga för styrelserna

Svar på Rådhus AB har inte diskuterat 6-timmars arbetsdag för Östersundshem (9 mars)

Som du Bosse Svensson (C) vet, så håller vi nu  på att bygga upp en ny struktur i Rådhus AB sedan även Jämtkraft AB från och med årsskiftet tillhör organisationen/koncernbolaget. 

Med en ny struktur menar jag att vi kommer att revidera de styrdokument som dotterbolagen till Rådhus AB har att rätta sig efter. De styrdokument jag avser är policyn för styrning av våra kommunägda bolag samt ägardirektiven.

Eftersom styrelsen i Östersundshem valde att konstatera att detta tidsbegränsade projekt är en fråga för vd att hantera, så har inte jag ansett att detta är en principiellt viktig fråga för moderbolagets styrelse.

Läs mer: Östersundshem inför sex timmars arbetsdag med full lön: "Dags för ett modernare tänk" (25 november 2017)

Det normala är enligt min uppfattning att det är vd/chef som bestämmer om arbetstidens förläggning, förhandlingar med arbetstagarna och har ansvar för de ekonomiska krav som ställs på företaget.

Det är alltid en gränsdragningsfråga när frågan är av strategisk betydelse eller ren operativ fråga som ska hanteras av vd.

När projektet är utvärderat ska en eventuell fortsättning givetvis hanteras av Östersundshems styrelse i första hand, och tas upp med styrelsen i Rådhus AB (som har att verka för att ägarens intressen fullt ut tillvaratas av dotterbolagen).

Det är alltid en gränsdragningsfråga när frågan är av strategisk betydelse eller ren operativ fråga som ska hanteras av vd.  Återigen detta är ett tidsbegränsat projekt som ska utvärderas.

INSÄNDARE: Märkligt att Östersundshems vd fick fatta beslut om kortare arbetstid (5 mars)

Vill slutligen påminna om att ett liknande 6-timmarsprojekt i fjol genomfördes inom kommunens egen socialförvaltning utan att det föregicks av politiska beslut, utan där förvaltningschefen i samråd med kommundirektören tog beslutet. Vid utvärderingen av det projektet var en av slutsatserna att sex månader är för kort tid att dra viktiga slutsatser av. 

AnnSofie Andersson (S) styrelseordförande i Rådhus AB

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel