Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar från C: Centralisering är inte framtiden för sjukvården

Sverige är ett land som skiljer sig åt beroende på var du bor. Det är på gott och ont. Naturligtvis ska du mötas av lika god kvalitet i sjukvården, oberoende av bostadsort. Men sätten på vilka man bedriver den goda vården måste få skilja sig åt.

Kristdemokraterna tror att lösningen på den ojämlika sjukvården är att förstatliga densamma och flytta all makt till Stockholm. Centerpartiet ser att det finns stora utmaningar, men svaret kommer aldrig vara centralisering.

Debatt: KD: Lär av pandemin – förstatliga sjukvården (31 mars)

Vi vill istället att patienter, sjuksköterskor och läkare ska få mer att säga till om. Och det sker enklast där de är verksamma, i mötet mellan patient och personal och både i privat och offentlig regi. Vi behöver värna möjligheten att anpassa vården till människors olika önskemål och behov och till olika lokala förutsättningar.  

Att föreslå stora organisationsförändringar, som Kristdemokraterna gör, låter kraftfullt. Man vill visa att man tar problemen på allvar. Men ansvarsfulla ledares uppgift är att utgå från kunskap, internationella erfarenheter och forskning. Inget av detta ger stöd för att en stor omorganisation är vägen framåt. 

Norge förstatligade i början av 2000-talet sjukhusen och specialistsjukvården. Reformen bidrog till att lösa enstaka problem, hade ingen påverkan på andra, och gjorde vissa saker värre.

Utgifterna för hälso- och sjukvård ökade kraftigt och det växte fram olika konsulttjänster snarare än tillväxt av vårdpersonal. Makten flyttades till byråkrater långt borta, bort från folkvalda politiker som verkar i människors närhet och därmed också kan ställas till svars genom val. De förhoppningar man hade om att förstatligandet i sig skulle skapa likvärdig kvalitet och tillgänglighet i hela landet grusades.

Denna stora och dyra omorganisering skapar, efter mer än 20 år, fortfarande mycket oro bland befolkningen kring vilken vård man kan få och förvänta sig.  

Att förstatliga svensk hälso- och sjukvård skulle garanterat bli väldigt dyrt. I sämsta fall skulle den skada etablerade och fungerande strukturer, och samarbeten skulle behöva byggas upp från grunden. Det är en väg Sverige vare sig har pengar eller tid till när det finns akuta problem som måste lösas inom bara ett par år.

Centerpartiet säger därför nej till ett förstatligande av hälso-sjukvården. Vi vill se en mångfald av utförare av vård och omsorg i form av kommuner, regioner, ideella och privata aktörer. Dessa ska ha lika stora skyldigheter som möjligheter att förbättra tillgänglighet och kvalitet för patienter och brukare. 

Varje dag går hundratusentals människor till sina arbeten i hälso- och sjukvården i Sverige för att vårda, bota och rehabilitera. Många av dem funderar över kafferasten på hur deras vårdteam, vårdcentral eller sjukhusenhet kan bli lite bättre för patienterna nästa dag. Eftersom de har makten att påverka sina arbetsplatser gör deras idéer skillnad.

Denna dynamik, förmåga till nytänkande och möjligheter som finns att lära sig av andra går inte att centralstyra eller planeras fram från ett departement. Kunskapen finns inte hos endast politiker eller tjänstemän. Den finns främst hos hundratusentals medarbetare.

Anders W Jonsson (C) sjukvårdspolitisk talesperson

Tom Silverklo (C) regionråd Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel