Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar från C: Förslaget om lagstadgad lägsta vägstandard är bra

Tack för ert öppna brev och för att ni tålmodigt lyfter behovet att satsa på länets vägnät. Jag förstår er frustration och jag delar den.

Debatt: Öppet brev till länets riksdagsledamöter: Vem av er tar tag i frågan om de undermåliga vägarna? (20 september)

Jag kan bara instämma i att staten genom åren har satsat alldeles för lite pengar, vilket resulterat i att vi här i länet har bärighets- och standardproblem som skapar onödiga säkerhetsrisker.

Jag är också frustrerad över den bristande standarden på länets vägar, och jag har tagit upp frågan i riksdagen varje år sedan 2007 via motioner och seminarier och genom att uppvakta regering och generaldirektörer. Vår dåvarande centerpartistiska infrastrukturminister Åsa Torstensson besökte länet i det här ärendet.

Jag har i riksdagen länge drivit kravet att ändra fördelningsprincipen. Infrastrukturpengar fördelas i dag utifrån antal länsinvånare, vilket gynnar små, tätbefolkade regioner och misskrediterar ett stort län som Jämtlands län och våra viktiga basnäringar som skogsbruk och besöksnäring. Länsanslagen måste fördelas utifrån väglängd och nyttjande.

I det samarbetsavtal som nu finns mellan Centerpartiet, regeringen och Liberalerna är frågan om vägunderhållet med: ”Vägunderhållet med särskilt fokus på bärighet och tjälsäkring förstärks.” Anslaget för vägunderhåll var tidigare 118 miljoner för 2020. Under våren anslogs 300 miljoner extra, och i budget för 2021 har vi lyckats lägga in ytterligare 500 miljoner. I förhandlingar kring kommande infrastrukturplan prioriterar Centerpartiet att stärka länsvägar och enskilda vägar.

Ni har fört fram förslaget om lagstadgad lägsta standard. Det är ett nytt och utomordentligt bra grepp, och som ni vet har jag fört förslaget vidare. Både Centerpartiets partistyrelse och riksstämma har tagit beslut om att jobba för garanterad lägsta standard. Frågan om garanterad vägstandard förs in i riksdagen och upp på trafikutskottets bord genom en centermotion.

Vår partiledare Annie Lööf uppskattar den information och de förslag på åtgärder som ni i Krokoms Växtkraft har presenterat för henne. Hon delar uppfattningen att frågan ska prioriteras. Samma uppfattning har Anders Åkesson som är vice ordförande i riksdagens trafikutskott. Anders har besökt länet årligen under senare mandatperioder. Han har varit i Offerdal vid flera tillfällen och har åkt runt i länet för att se brister i vägstandard.

Jag tycker som ni att det finns mycket att önska när det gäller Trafikverkets arbete. Jag har bjudit in generaldirektör Lena Erixon, senast i våras, för att visa behoven här på plats. Tyvärr kunde hon inte på grund av covid-19 delta i ett fysiskt möte, men vi träffades digitalt och jag har bjudit in henne att komma när det är lämpligt utifrån smittskyddsperspektiv. Jag lovar att göra vad jag kan för att generaldirektören ska komma hit och för att ni och andra ska få träffa henne personligen.

I statliga beslut måste landsbygdsperspektivet få en mycket starkare prioritering generellt, och även i de processer där infrastrukturpengar fördelas. Därför är det värdefullt med det målmedvetna och långsiktiga arbete som ni och flera engagerade landsbygdsbor står för. Ni har vårt stöd.

Per Åsling (C), Åse, riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel