Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar från C: Illvillig retorik att påstå att vi säljer ut vården

I Region Jämtland Härjedalen har Ann-Marie Johansson och socialdemokraterna under många år motarbetat de entreprenörer inom primärvården som startat hälsocentraler.

Debatt: S: Högerns brist på tilltro till hälsocentralerna är uppseendeväckande (18 november)

Trots det politiska motståndet finns idag Nya Närvården, Offerdalshälsan, Fjällhälsan och Ripan. På samma sätt som regionens egna primärvård erbjuder de länets medborgarna kompetent personal, vård, service, tillgänglighet och kontinuitet med samma ekonomiska förutsättningar som den regiondrivna primärvården.

Alla invånare i regionen kan välja vilken hälsocentral man vill gå till (den som inte väljer blir placerad närmast hemmet). Samtliga hälsocentraler ska uppfylla samma krav. Den som uppfyller vårdvalets krav kan starta en hälsocentral men för att lyckas måste tillräckligt många av länets medborgare välja den hälsocentralen.

Om det sker så kan följden bli att någon hälsocentral som drivs av regionen eller av någon annan måste avvecklas. Detta är dock inget nytt, samma sak gällde under socialdemokraternas tid vid makten. Så är det enbart illvillig retorik att påstå att vi blågröna säljer ut vården.

Det är närmare 30 år sedan S på nationell nivå tog initiativ till att öppna vården för andra utförare än de dåvarande landstingen. Så det är sannerligen inget nytt!

Självklart är det vår strävan att alla hälsocentraler ska vara så bra att du som medborgare tryggt kan välja vilken som helst av dem oavsett driftform. Regionfullmäktige har tre år i rad i regionplanen beslutat att regionen ska arbeta för fler utförare genom möjliggöra för flera alternativa driftsformer. Nu är det hög tid att det händer något!

Eva Hellstrand (C) regionstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel