Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar från C: Ingen hållbar lösning att helt gå över till växtbaserad kost

Annons

Vi centerpolitiker vill förebygga framtida virussjukdomar med en lokal och hållbar kosthållning som gynnar hälsa, ett socialt och ekologiskt hållbart samhälle och en sprudlande biologisk mångfald. Med det menar vi:

Att djur och människa lever i symbios med varandra, till exempel genom att jordbruket bygger på en större mångfald i odlingen och på så sätt gynnar fler arter och att betande djur går i obrukbar terräng och främjar levnadsmiljöer för andra arter genom att förhindra igenväxning av flora.

Att gå över till helt växtbaserad kost för att förhindra epidemier som nuvarande covid-19, eller för del delen svininfluensan, tror vi inte är en hållbar lösning.

Debatt: Förebygg morgondagens virus genom att gå över till växtbaserad kost (17 mars)

Vi tror på en högre självförsörjningsgrad som gör oss generellt mer motståndskraftiga mot kriser – det gäller att tänka ur flera perspektiv än att bara skydda oss från smittspridning. En period med torka eller en vecka utan eltillgång är också kriser. Infrastrukturen ska fungera ändå, och då gäller det att vi har en stabil grund att stå på.

Den grunden främjar vi genom att bland annat äta lokalproducerat, och där tillkommer kött eftersom Jämtland har mycket betesareal i form av vallar, skog, fjäll och ängsmark som enbart kreatur kan tillgodogöra sig näring ifrån.

Det vi anser vara nödvändigt är att främja en så lokal livsmedelsproduktion som möjligt, då ett intag av lokala produkter innebär rotsaker, grönsaker, örter, bär, svamp, ägg och mejeriprodukter i kosten, i sig väldigt hälsosamma livsmedel.

Ett intag av lokala produkter innebär också ett intag av kvalitativt jämtländskt kött, då t betande djur har större andel omega-3 och –6 i fettsammansättningen i köttet. Vi anser det helt logiskt att äta biprodukter från djuren till dess att de slaktas.

Ovanstående faktorer bidrar till att vi fortsätter ha ansvarsfulla, medvetna och duktiga livsmedelsproducenter, förädlare, grossister, krögare, försäljare och konsumenter i vår region som utan större insatser kan klara framtida krishantering.

Linn Aldén (C) Johannes Andersson (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel