Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Svar från C till S: Krokom har flera spännande bostadsprojekt på gång

Svar på "Så vill S satsa på bostäder i Krokoms kommun" (23 februari)

Dagens kraftiga urbanisering gör att nästan hälften av Sveriges kommuner har krympande invånarantal. Krokoms kommun växer. Vi har många barnfamiljer som flyttar till oss, och jag tycker att Krokoms kommun erbjuder valmöjligheter avseende boendet som är få kommuner förunnade.

Vi kan erbjuda bostäder i de mest skiftande miljöer, från fjällnära byar till bostadsområden med cykelavstånd in till Östersund. Kommunens föreningsliv blomstrar och bidrar med aktiviteter och integration.

• I Ås har det byggts totalt 100 nya hus i Sånghusvallen, och alla tomter i etapp 1–3 är sålda. Just nu byggs det för fullt i etapp 4 som omfattar 36 tomter för småhus alternativt flerfamiljshus. Etapp 5 ska omfatta 42 småhustomter.

• Under våren börjar vi bygga ett nytt boende för våra invånare med funktionsnedsättning på Hissmoböle 2:352, mellan Snickerivägen och förskolan Regnbågen. Det blir ett nytt fräscht LSS-boende med fem lägenheter.

• Till hösten kommer vi att erbjuda 18 tomter till försäljning i området Kvarna i södra centrala delen av Krokom. Här finns också utrymme för framtida flerbostadshus. Det byggs ett nytt modernt boende för äldre med 36 nya lägenheter.

Vi har lediga tomter i hela kommunen, bland annat i Föllinge, Landön, Trångsviken, Nälden, Ytterån, Änge och Rise.

Krokomsbostäder har flera spännande bostadsprojekt på gång och det glädjer mig mycket. I området som kallas ”Blixtanton” i Ås planeras det för ett 20-tal enklare lägenheter. Även i området Freja i Ås planeras flerfamiljshus med cirka 60 lägenheter. I Aspås finns planer för flerfamiljshus med lägenheter och i Krokom arbetar man med förtätningar i Krokoms tätort.

Krokomsbostäder tittar också på ett bostadsprojekt för unga. Ett projekt som jag med spänning ser fram emot är byggandet av lägenheter i området Sjövillan nedanför Sånghusvallen. Där planeras inom några år ett helt fantastiskt bygge med sjöläge precis på gränsen mellan Östersunds kommun och Krokoms kommun.

Det finns en del utmaningar för ett ökat bostadsbyggande men viljan hos kommunen att hitta lösningar och verktyg finns, upplever jag. Jag kan känna att det i Krokoms kommun finns en otrolig kreativitet och vilja att komma framåt, att hitta nya arbetssätt och verktyg för att just lösa samordningsproblematiken, inte minst mellan olika kommunala förvaltningar, och mellan tjänstemän och politiker.

Det är lätt att tänka alltför kortsiktigt. Jag tror att vi måste våga pröva nya lösningar, våga lyssna in varandra från olika perspektiv och framför allt våga vara självkritiska.

Vad är då nyckeln till en hållbar bostadsutveckling i framtiden? Utmaningen tror jag personligen är att lyckas hitta balansen mellan de mycket snabba åtgärderna som vi nu faktiskt tränat mycket på, inte minst i samband med flyktingsituationen, och att samtidigt behålla fortsatt god kvalitet i både enskilda bostäder och kommunens utveckling i stort.

Det är lätt att tänka alltför kortsiktigt. Jag tror att vi måste våga pröva nya lösningar, våga lyssna in varandra från olika perspektiv och framför allt våga vara självkritiska. Bostadsmarknaden, och inte minst bostadskonsumenterna, följer på alla sätt samhällsutvecklingen i övrigt.

Generellt måste vi på allvar se över vad som kan göras vid planeringen av bostäder när vi inte längre kan följa demografiska kurvor och se flera decennier framåt i tiden, utan på ett helt nytt sätt måste kunna anpassa oss efter vår omvärld med asylsökande från klimatkriser, krig och konflikter men likväl, och minst lika viktigt, en mer flexibel och rörlig arbetsmarknad nationellt som internationellt.

Det gäller att se över mer än tillgången, det måste också till ett regelverk som stöder ett mer flexibelt brukande av våra bostäder.

Malin Bergman (C) kandidat till kommunstyrelsens ordförande i Krokom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel