Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Svar från Cuf: SD:s klimatförnekelse styr framtiden mot avgrunden

Annons

I en debattartikel skriver sverigedemokraten Jan Englund om att en grön skatteväxling inte är något som klimatet behöver, och han vänder sig starkt kritiskt till att Sverige ska fortsätta vara ett internationellt föregångsland och ambitionen om att bli det första fossilfria välfärdslandet.

Inte ett enda förslag på åtgärder presenteras trots att den rådande klimatkatastrofen hotar mänsklighetens fortsatta existens.

DEBATT: SD: Det finns inga miljöskäl för hög elskatt eller grön skatteväxling (17 april)

SD:s agerande visar att de är klimatförnekare. De är det enda riksdagspartiet som röstat nej till Parisavtalet, klimatlagen och målet om noll nettoutsläpp år 2045.

De sätter klimatet inom citationstecken och viktiga miljöorganisationer dömer ut deras klimatpolitik eftersom den har en mycket låg ambitionsnivå.

Jan Englund nämner de gula västarnas uppror i Frankrike som en anledning att inte bedriva en ambitiös klimatpolitik. Han menar att Sverige inte borde fortsätta att undervisa andra europeiska länder i det, trots att 72 procent av Europas energi fortfarande är fossil, till skillnad från den svenska som är närapå helt fossilfri.

Men det finns hopp – runt om i världen demonstrerar hundratusentals för att politiker ska agera och lösa klimatkrisen. Greta Thunberg har blivit vår tids stora klimatkämpe och drömmen som alla vi klimataktivister delar är att vår framtid inte ska förstöras av klimatkatastrofer.

Därför behövs i stället en politik som löser problemen med konkreta och effektiva åtgärder. En grön skatteväxling där det miljöfarliga beskattas högt samtidigt som arbete och det förnyelsebara beskattas lägre.

En utveckling av de gröna näringarna kan öka det svenska uttaget av skogsråvaror och bidra till en levande landsbygd genom fler arbetstillfällen. Prioritering av forskning gynnar den framtida generationens miljöteknik ökar landets innovationsförmåga och konkurrenskraft.

Lyckas Sverige ta på sig ledatröjan i internationell klimatpolitik ger det inte alltså bara positiva effekter på den svenska ekonomin, utan även resterande delar av världen och framtida generationer.

I stället för att blunda för problemet krävs det mer omfattande och effektivare miljö- och klimatpolitik som stoppar utsläppen i stället för utvecklingen. Tiden att agera rinner oss ur händerna, därför finns det inget utrymme i debatten för klimatförnekare.

Världen behöver agerande – och det är nu!

Erik Orrell, distriktsordförande Cuf Jämtland

Kristina Berging, vice distriktsordförande Cuf Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons