Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Svar från Hammarberg (M): Andersson (S) blandar ihop sina roller

AnnSofie Andersson (S) menar i en debattartikel att Maria Söderberg (C) angriper vd:n för Östersunds Rådhus AB.

DEBATT: AnnSofie Andersson (S): Helt oacceptabelt av Maria Söderberg (C) att angripa vår ekonomidirektör (14 februari)

Det är en missuppfattning och Maria Söderberg har mitt fulla stöd i den diskussion som förs mellan Jämtkrafts ägarkommuner. Det finns heller inget ifrågasättande huruvida vd för Östersunds Rådhus AB sköter sitt jobb och/eller följer lagar och regler.

Andersson har rätt så tillvida att formuleringarna i den skrivelse som lämnats från Krokoms kommun hade kunnat göras bättre. Här får även jag ta på mig ansvaret då den tagits fram i samförstånd mellan Maria och mig.

Andersson har också rätt i att ansvaret och eventuell skuld vilar på Andersson och inte enskilda tjänstepersoner. Däremot blandar Andersson ihop roll och person. Ansvaret vilar rimligen på Andersson i egenskap av Rådhus AB:s ordförande och inte i egenskap av kommunstyrelsens ordförande.

Likaså blandar Andersson ihop tjänstepersonens roller. Ekonomidirektören har inte omnämnts över huvud taget, och anledningen till att skrivelsen refererar till vd är att det hade blivit fånigt att referera till ”någon”.

Personligen tycker jag att Andersson brister i sitt ansvar som bolagsordförande när hon skickar fram en tjänsteperson att föredra ett ändringsförslag som hon rimligen förstod var kontroversiellt utan att se till att det fanns ordentliga underlag att redovisa. Det är nog inte olagligt det heller men åtminstone ojuste gentemot sin vd.

Andersson borde också ha förstått att övriga ägare skulle kunna uppfatta det som smått arrogant att kalla ett möte för ”samråd” men styra innehållet till ett informationsmöte från majoritetsägaren. Denna uppfattning riskerar naturligtvis att förstärkas när det nya ägardirektivet inte motiveras närmare och kommer vid en tidpunkt när utredningen till det gamla ägardirektivet ännu inte är slutförd! Att detta blir extra viktigt för just Krokoms kommun kan ju inte vara svårt att förstå.

Som svar på Anderssons hänvisningar till skyldighet att följa lagen vill jag bara understryka att det finns en stor medvetenhet inom Krokoms kommun att Östersunds kommun, numer via Rådhus AB, är majoritetsägare av Jämtkraft AB med all laglig och formell rätt att besluta precis hur man vill. Det den omnämnda skrivelsen handlar om, i sak, är Krokoms kommuns rätt att försvara sin ägarandel samt önskemål om hur ägarsamråd och ägardirektiv ska hanteras. Där har inget ändrats.

I övrigt är det självklart fullt möjligt för Östersunds kommun att i egenskap av majoritetsägare ersätta tidigare samråd som präglats av ett samhällsperspektiv med rena informationsträffar där Östersunds Rådhus AB redovisar hur man ämnar förvalta sin bolagstillgång. Men var då åtminstone rakryggad nog att säga det rakt ut.

Björn Hammarberg (M) kommunalråd, vice ordförande kommunstyrelsen Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel