Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Svar från Hyresgästföreningen: Rimliga hyror bättre än sociala bostäder

Fastighetsägarna MittNords Conny Åström beskriver en svensk bostadsmarknad i kris, där hemlöshet och trångboddhet ökar och efterlyser en ny social bostadspolitik.

DEBATT: Fastighetsägarna: Behovet av en ny social bostadspolitik är akut (17 februari)

Vi välkomnar diskussionen. Däremot är den av Åström föreslagna lösningen helt fel väg att gå. Att införa så kallad "social housing", bostäder riktade till låginkomsttagare, leder endast till att bostadsbolagen kan behålla och öka sina vinster.

Grundproblemet är att det byggs för få lägenheter som människor har råd att efterfråga. Bostadsbolagen förmår inte att leverera en produkt till rätt pris. En generell lösning med bostadsbidrag riktade till normalinkomsttagare blir inget annat än en subvention till bostadsföretagen. Det är bättre att subventionera själva byggandet så att hyrorna kan hållas på rimliga nivåer.

Det är dessutom viktigt att komma ihåg att det är mycket lönsamt att vara fastighetsägare. Näst efter aktier är bostadshyresfastigheter det tillgångsslag som haft bäst långsiktig avkastning under de senaste 20 åren.

Vi behöver inte sociala bostäder, fokus bör i stället ligga på att komma till bukt med de orättvisa villkor som i dag råder mellan upplåtelseformerna. En nybyggd trea kostar cirka 3 000 kronor mer i månaden om det är en hyresrätt, bara som ett resultat av olika skattevillkor.

Det är bland annat därför som Hyresgästföreningen, Fastighetsägarnas förening och Sabo har enats om åtgärder som skulle skapa balanserade ekonomiska villkor, det vill säga jämlikhet mellan det ägda och det hyrda 

Det som efterfrågas mest är hyresrätter med rimliga hyror, och det är där vi måste börja om bostadspolitiken ska vändas åt rätt håll.

Anne-Christine Strömberg ordförande Hyresgästföreningen Storsjöbygden

Conny Säker enhetschef förhandling och lokalt utvecklingsarbete

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel