Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar från Jonas Törngren: Tjänstemän har utrett skolans utveckling, men inget förslag har lagts ännu

Nils-Bertil Nilsson skriver mycket riktigt att både politiker och jag som kommundirektör tycker att det är angeläget att Apotek och annan samhällsservice finns kvar på landsbygden.

Debatt: Krokoms kommun har alldeles för stor kostym (3 november)

Det är minst lika viktigt att vi har hög kvalitet på utbildningen av våra barn och ungdomar med behöriga lärare samt lokaler som både är ändamålsenliga, kostnadseffektiva och i bra skick.

Vägen dit både kan och ska diskuteras och ännu har inget förslag lagts fram för våra politiker. Vart Nils-Bertil har fått tag i det undermåliga underlag som presenterats för styrelsen känner jag inte till. Något sådant existerar inte.

Det tjänstemännen däremot har gjort, på kommunstyrelsens uppdrag, är en beskrivning av hur skolans utveckling skulle kunna se ut i de södra delarna av kommunen inom en tioårsperiod. Beskrivningen har presenterats för berörda medborgare så att fler ska kunna tycka, tänka och komma med alternativa idéer innan ett underlag läggs fram för beslut av politikerna.

Investeringskostnader och underhållskostnader finns med och skolskjutskostnaderna räknar vi på. Vi har också räknat på att sälja, alternativt riva lokaler som lämnas och eventuella reaförluster och utrangeringskostnader.

När det gäller personalökningen av tjänstemän de senaste tio åren kan det bemötas på olika sätt. Ett är att tjänstemännen som beskrivs till hög grad är lärare och undersköterskor som tar hand om våra yngsta och äldsta, eftersom den kategorin har ökat med cirka 750 personer under perioden, även om totalbefolkningen endast ökat med cirka 300.

Ett annat är att Krokoms kommun under perioden tagit tillbaka både ett särskilt boende och hemtjänst från privata utförare. Denna personal fanns inte med i kommunens anställningsrad 2010 och vid jämförelser med andra kommuner bör man ta med de privata utförarna också.

Ett tredje är att Krokoms kommun har minskat med cirka 30 tjänster sedan 2016 då undertecknad tillträdde, så nog görs det insatser för att effektivisera.

Ovanstående innebär dock inte att vi kan slå oss till ro avseende effektiviseringsarbetet. Vi behöver i stället en fortsatt och utökad diskussion om struktur, krav och förväntningar på Krokoms kommun.

Jonas Törngren, kommundirektör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel