Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Svar från L: Äntligen liberala satsningar på Östersunds skolor!

Annons

En anonym insändare innehåller en rad felaktigheter som behöver besvaras.

INSÄNDARE: Märkligt ”samarbete” med Engelska Skolan (12 juni)

Skribenten menar att Liberalerna enbart driver skolpolitiska frågor; det stämmer inte, även om kunskap och bildande är en grundbult för liberaler så har vi ett omfattande politiskt program för alla områden på såväl kommunal, regional som nationell nivå.

Vi är givetvis mycket glada över att vi nu får vara med och styra Östersunds kommun och att vi genom allianssamarbetet nu genomför de historiskt största satsningarna på Östersunds skolor.

Vidare menar skribenten att investeringarna i Palmcrantz gamla lokaler enbart syftar till att gynna privata bolag och aktieägare. Det är ett barockt och felaktigt påstående.

Samarbetet med Internationella Engelska Skolan är helt avgörande för att möjliggöra investeringarna på över 700 miljoner kronor i de kommunala skolorna. Genom en investering som finansieras genom hyresintäkter skapar vi ett utrymme på 330 miljoner i investeringar i våra kommunala skolor. Till saken hör att lokalerna på PC enbart varit en kostnad för kommunen sedan 2015. Nu får vi i stället hyresintäkter som snabbt finansierar investeringarna i fastigheten.

Beträffande IES etablering i Östersund äger en mycket liknande etablering rum i Skellefteå med brett politiskt stöd inkluderande även Socialdemokraterna. Genom att planera verksamheten i större samförstånd med fristående skolor är vi övertygade om att det gynnar såväl mångfalden som kunskapsresultaten i skolan.

IES är Sveriges populäraste fristående skola och de erbjuder ett koncept som tidigare inte funnits tillgängligt för oss som bor i Jämtland. Att de i Skellefteå i bred enighet välkomnar IES grundar sig i att de ser de uppenbara vinsterna med det som IES kan erbjuda näringslivet, akademin och familjer med andra modersmål än svenska.

Vi liberaler tar det bristande underhållet i Östersunds skolor på största allvar och därför är vi även mycket glada över att den budget från allianspartierna som kommer antas av kommunfullmäktige för första gången någonsin innehåller riktade medel omfattande 30 miljoner till underhåll av skolorna.

Vid sidan av detta fortsätter vi det viktiga arbetet med att skapa bättre förutsättningar för arbetsmiljön i skolorna, dels genom Liberalernas prioriterade lärarassistenter och dels genom andra viktiga politiska prioriteringar som exempelvis att anpassa skolan för den växande andelen elever med neuropsykiatriska funktionshinder.

Pär Löfstrand (L) kommunalråd i Östersund

Serhat Uzun (L) 2:e vice ordförande barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons