Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Svar från M och L: Så satsar vi på skolan i Östersunds kommun

Annons

Lärarnas Riksförbund ställer ett antal frågor till oss i det politiska styret.

DEBATT: Lärarnas Riksförbund: Hur ska skolsatsningen i Östersunds kommun egentligen se ut? (8 maj)

När det gäller samtal och samverkan med fackliga organisationer ser vi givetvis det som viktigt, vi har även för avsikt att mötas och diskutera kontinuerligt om hur Östersund ska kunna bli en bättre skolkommun.

Vidare ställs frågan om hur vi vill att skolsatsningen i Östersund ska se ut framöver. Tyvärr har de senaste mandatperiodernas uteblivna satsningar på grundskolan givit oss en tuff utgångspunkt. Men, i samband med att kommunens budget för 2020 fastställs av kommunfullmäktige i juni kommer vi att presentera viktiga satsningar på skolinfrastrukturen.

När det gäller frågan om Internationella Engelska Skolan så ser vi det som en viktig pusselbit för att på ett ekonomiskt hållbart vis lösa ut bristen på skollokaler i centrala staden. Det har sedan tidigare helt saknats beslut om grundskoleverksamhet i PC:s gamla lokaler från kommunfullmäktige.

DEBATT: Lärarförbundet: En väl genomarbetad plan för skolan i Östersund hamnar i papperskorgen – hur är det möjligt? (24 april)

Vid sidan av renoveringen av PC har vi beslutat om att begära fram beslutsunderlag för en helt ny F-9 skola i anslutning till Storsjöskolan med möjlighet att integrera grundsärskolan. Detta underlag kommer presenteras för kommunstyrelsen i början av juni och sedan införlivas i budgetprocessen.

Vid sidan av dessa två skolsatsningsprojekt har kommunen ett stort behov av underhåll i de flesta övriga skollokalerna, givetvis kommer vi även prioritera detta i denna och de kommande årens budgetprocesser.

När det gäller frågan om arbetsbelastning så är det en avgörande fråga för rekrytering och att behålla lärare i vår verksamhet.

Vi aviserade i höstas en satsning på från och med höstterminen införa ett system med ett antal lärarassistenter för enheter där intresse av detta finns och där elevernas måluppfyllelse har störst utmaningar. Detta ligger nu på utbildningsförvaltningens bord för att hitta en bra modell.

Pär Löfstrand (L) kommunalråd

Joel Nordkvist (M) ordförande barn-och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel