Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar från M till S: Regeringen satsar för lite på infrastruktur och är inte ens i närheten av bredbandsmålen

Anna-Caren Sätherberg (S), skriver om infrastrukturens betydelse för samhället. Hon skriver om hur det satsas på vägar och kollektivtrafik och om hur den S-ledda regeringen ända sedan förra mandatperioden har prioriterat bredbandsutbyggnad i hela landet.

Debatt: S: Infrastrukturen är en grundpelare i ett starkare samhälle (22 maj)

Anna-Caren har helt rätt i sin beskrivning av infrastrukturens betydelse. Problemet är bara att den S-ledda regeringens satsningar är långt ifrån tillräckliga.

På grund av coronapandemin skjuter regeringen till 3 miljarder kronor som kompensation till kollektivtrafiken. Varje månad tappar kollektivtrafiken i Sverige 1 miljard, vilket innebär att de 3 miljarderna endast räcker i tre månader!

När det gäller bredbandsutbyggnaden är regeringen inte ens i närheten av sina egna mål.

Regeringens vision är ett helt uppkopplat Sverige och regeringens målsättning är att 95 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s år 2020. Målen innebär också att alla bör ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet där de normalt befinner sig senast år 2023.

Enligt Maria Sörman, enhetschef digitaliseringsavdelningen på Post- och Telestyrelsen kommer det att behövas totalt cirka 22 miljarder kronor offentliga medel för att nå alla de bredbandsmål som regeringen har satt upp.

Trots den höga svansföringen från regeringen fick vi häromveckan veta att man endast skjuter till 203 miljoner kronor extra för fortsatt bredbandsutbyggnad på landsbygden. Och detta motsvarade egentligen de hittills ej beslutade medel för bredband som Jordbruksverket tog tillbaka från Landsbygdsprogrammet tidigare i år.

Regeringen har tidigare avsatt 650 miljoner under tre år till bredbandsutbyggnad på landsbygden. 136 miljoner utlystes 2020 varav 14 miljoner vikts för att administrera stödet. Endast fyra regioner fick ta del av dessa medel i år, Jämtland Härjedalen var inte en av dessa.

I vår region med långa avstånd och stora geografiska ytor, till skillnad mot mer tätbefolkade regioner söderut, så klarar inte marknaden längre av att bygga ut bredband utan ekonomiskt stöd. Det är ett av skälen till att Region Jämtland Härjedalen ligger sist bland Sveriges regioner när det gäller utbyggnad av bredband.

Jag efterfrågar därför en tydligare nationell plan för finansieringen av kvarvarande bredbandsutbyggnad.

Elise Ryder Wikén (M) regionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel