Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar från MP: Många fel om plastpåseskatten

Per Edström skriver om den så kallade plastpåseskatten. Dessvärre har skribenten fått det mesta om bakfoten.

Debatt: Plastpåseskatten har inget med miljön att göra (6 februari)

För det första: Skatten syftar till att minska förbrukningen av plastbärkassar enligt målen i EU:s förpackningsdirektiv. Flera länder har gått före Sverige när det gäller både förbud och avgift, Österrike, Danmark och Storbritannien till exempel. Exempel därifrån visar att en aktiv politik för att minska användandet av plastpåsar hjälper.

Enligt Håll Sverige rent ligger plastpåsar på tio i topp-listan över det skräp som förekommer mest på svenska stränder. Nedskräpningen är ett internationellt problem och Sverige kan inte lösa detta på egen hand. Men Sverige kan inte heller säga att vi inte har något ansvar för det här problemet. 

År 2019 använde vi 102 importerade plastbärkassar per person; vi ska ner till 40 per person till 2025. Nu har vi chansen att minska förbrukningen av plastpåsar totalt sett och också säkerställa att vi håller de tidsatta EU-målen. Denna skatt är ett steg på vägen.

För det andra: Det stämmer inte att papper och bomull övergripande är sämre för miljön än plast, det har bland andra Naturvårdsverket visat. Vilket material som ger minst påverkan på miljön och klimatet beror på en mängd olika saker, till exempel vilka råvaror och energikällor som används till produktionen.  

Det är dåligt för klimatet om plastpåsen har fossilt ursprung och används som soppåse och senare förbränns. Inte heller så kallade nedbrytbara påsar är särskilt bra för miljön, även om man gärna vill tro det.

Vi måste börja tänka om, vi är på väg mot en cirkulär ekonomi. Vi ska bli bättre på att ta tillvara det vi redan har, och tänka riktigt klokt kring hur vi hushåller med planetens resurser.

Florian Stamm (MP) Östersund

Karin Thomasson (MP) Region Jämtland Härjedalen

Katrin Wissing (MP) Åre

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel