Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar från MP: Ungdomsbusskorten handlar om mycket mer än bara pengar

Annons

Alex Ekavall från Muf kritiserar i en debattartikel ungdomsbusskorten.

Debatt: Muf: Har vi verkligen råd med ungdomsbusskorten i Östersunds kommun? (20 februari)

Medvetet – eller kanske bara av okunskap – utelämnar han en hel rad detaljer. Att ungdomsbusskorten kostar pengar är vi överens om, men utan busskort skulle kommunen behöva återinföra busskort till alla elever som har långt till skolan.

Utan ungdomsbusskort skulle kommunen behöva betalar mer till regionen för att upprätthålla kollektivtrafiken i både Östersund och i hela Jämtland.

Utan ungdomsbusskorten skulle kommunen behöva ge mer pengar till skolorna så att de har råd att göra utflykter till badhuset, Jamtli eller andra besöksmål.

Men givetvis handlar ungdomsbusskorten om så mycket mer än bara pengar. I de transportpolitiska målen som Alliansregeringen beslutade om när man var i regeringsställningen, står det tydligt att ”Barn bör i större utsträckning kunna förflytta sig på egen hand, utan att vara beroende av att vuxna följer eller skjutsar dem”.

Det finns också många positiva samhällsekonomiska effekter. Mindre skjutsande och mer kollektivtrafik innebär mindre biltrafik i hela Östersund, men framför allt runt skolorna.

Kollektivtrafik är också ett mer energieffektivt sätt att transportera sig som orsaker mindre avgaser, mindre buller, mindre vägslitage och färre trafikolyckor. En studie framtagen av Svensk Kollektivtrafik visar även på stora positiva folkhälsoeffekter genom att de som åker kollektivt vanligtvis rör sig mer än de som åker bil. Därför finns det också både nationella och lokala mål om att öka andelen som åker kollektivt.

I förra veckan kunde vi läsa att Luxemburg som första land i världen införde gratis kollektivtrafik. Men Muf:s förslag är att försämra och göra det dyrare för barn och ungdomar att åka kollektivt, samtidigt som deras moderparti vill sänka bränslekostnader för privatbilism. Det gynnar framför allt höginkomsttagare med stora och bränsletörstiga bilar.

Florian Stamm (MP) gruppledare Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel