Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Svar från Naturskyddsföreningen: Långforsen måste återställas

Annons

Det finns en anekdot om farfars gamla käpp.

Käppen, som var rejält sliten, var starkt associerad med farfar för barnbarnen. De lekte ofta med farfars gamla fina käpp, så en dag beslöt de att låta renovera käppen. Staven byttes ut, liksom det böjda handtaget och den metallskodda änden mot marken.

Fortfarande talades det om farfars gamla käpp – trots att allt var utbytt!

Långforsens kraftverk byggdes för 100 år sedan och har inte producerat en endaste kilowattimme de senaste 10 åren, dammen är delvis raserad sedan 25 år.

Teknik och effektivitet inom vattenkraftsbyggnad är totalt annorlunda i dag än då stationen byggdes, även om grundidén är densamma som på 1100-talet då de första skvaltkvarnarna byggdes.

Att börja producera el i Långforsen igen är inte en renovering, det är en nybyggnation i ett vattendrag som är skyddat för vattenkraftsutbyggnad i miljöbalken och ingår i EU:s Natura 2000-nätverk avseende Europas mest skyddsvärda naturområden.

Även länets miljömål, antagna i politisk enighet, säger nej till ny vattenkraft. Är den planerade rivningen och nybyggnationen av kontorslokaler för Östersunds kommun, bakom Rådhuset, också renovering? Lika lite som käppen var renoverad handlar Långforsenprojektet om renovering!

Jan Strand hänvisar i en debattartikel till ett antal ”synnerligen kompetenta och trovärdiga personer”, däribland Jämtkrafts vd, som en grund för att ägarkommunerna nu ska ”lyfta blicken och inse vad som miljömässigt är bäst och fatta sedan prestigelöst nödvändiga beslut för en miljövänlig fossilfri elproduktion” och påbörja den så kallade renoveringen av Långfors kraftverk.

DEBATT: Sätt i gång med renoveringen av Långforsens kraftverk (6 november)

Jan Strand avslutar sin artikel reklammässigt med att ”det som är bra för Jämtkraft är bra för Jämtland.”

Vi kommunmedborgare i ägarkommunerna begär affärsmässighet i våra bolag, men projektet Långfors kraftverk, med bland annat ny damm, förbiledning och nya turbiner, med en produktion som ett halvt vindkraftverk, kan prismässigt aldrig konkurrera med vindkraften i dag. Och som reglerkraft i en elmix med mycket sol och vind har Långfors ingen funktion, då där inte finns någon magasinsförmåga. 

De nya politiska ledningarna i ägarkommunerna måste nu, i enlighet med tidigare löften, återställa forsen och därmed erhålla stora ekologiska och pr-mässiga vinster.

Naturskyddsföreningen har utlovat att bidra med 3,8 miljoner kronor för utrivning av gamla dammen.  Jämtkraft har nu möjligheten att stå upp som ett föredöme om de väljer att inte nyttja sin 100-åriga vattendom i stället för att gå baklänges in i framtiden via en olönsam investering. 

Ulf von Sydow, Naturskyddsföreningen Jämtland-Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons