Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar från Nyberg Finn (S): Alliansen fick ärva en mycket stark ekonomi och exceptionellt god likviditet

 
Skolkarusellen i Östersunds kommun
Visa alla artiklar

Politik är att vilja, men de politiska orden kan ibland bli allt för stora och löftena för vidlyftiga. Låt oss därför börja med att konstatera att livet, det sker i vardagen och det som händer där. Politiken ska jobba för satsningar för framtiden men om vi samtidigt glömmer bort det som påverkar oss här och nu – då kan politiken lätt gå vilse.

Bosse Svensson (C) efterfrågar i ett debattsvar till mig en konkretisering av Socialdemokraternas plan för Östersund.

Debatt: Svar från Bosse Svensson (C): Alliansen har en plan för återstart – men vad vill S? (23 oktober)

Jag funderar däremot på vad Centerpartiet vill, det kan väl ändå inte vara ett skolkaos eller personalflykt från sjukhuset? Jag lovar, vår plan kommer inom kort, men just nu är fokus på vad som påverkar Östersundsborna här och nu.

Det vi ser just nu är en flyttkarusell bland skolorna i Östersund med många upprörda föräldrar som inte känner sig lyssnade till. Jag undrar, hur gick det här till? Det fanns ju en långsiktig plan för skolan som vi politiska partier delade, men där Alliansen i hemliga förhandlingar med en friskolekoncern sköt planen i sank.

Föräldrar som väljer en annan skolform för sina barn har förstås ingen skuld i detta, utan det som från början blev fel var när Allianspartierna inte höll sig till den långsiktiga och välanalyserade planen. Det kom andra intressen emellan vilket nu får stora konsekvenser för den kommunala skolan. Kan det verkligen ha varit er avsikt Bosse Svensson?

Det är samma sak i regionen där Allianspartierna försämrar arbetsvillkoren för de anställda till den grad att man inte ser någon annan utväg än att säga upp sig. Då har politiken glömt bort vem man är till för.

Bosse Svensson känner förstås till tågordningen i budgetprocessen. Allianspartiernas plan såg alldeles nyligen offentlighetens ljus. Vi partier i opposition har nu vår process och Socialdemokraterna kommer inom kort berätta vad vi vill. Vi vill lyssna och ta oss tid till dialog med berörda.

Samtidigt jobbar kommunens verksamheter med att ta fram konsekvensbeskrivningar för den besparing på 41 miljoner de blivit tilldelade av Alliansen. De kommer vi noga följa.

När Alliansstyret i Östersund använder en retorik som går ut på att man tog över ett konkursbo från S-styret – då är man nog så långt ifrån sanningen man kan komma. När ratingsinstitut beskrev den ekonomi de fick ärva så användes i stället ord som mycket stark ekonomi och exceptionellt god likviditet. Så slira inte på sanningen!

En sak är vi dock överens om. De fyllda ladorna ska nu användas till samhällsinvesteringar för att ekonomin ska få en vitamininjektion här och nu. Att resursoptimera under rådande läge är en inriktning vi delar. Vi menar också att välfärden ska rustas i ett äldreomsorgslyft och en skolsatsning.

Dessa satsningar förstärks av de välbehövliga tillskotten i statsbidrag av den S-ledda regeringen i samarbete med januaripartierna, med 136 miljoner kronor till Region JH och 146 miljoner till Östersunds kommun. Tack vare tillskotten kommer kommunen att gå plus i år.

Vi socialdemokrater vill investera i det som bygger både Östersund och Sverige starkt – i sjukvården, äldreomsorgen, skolan och klimatomställningen. Tänker ni i Centerpartiet som oss så samtalar vi gärna med er om den viktiga färdplanen framåt.

Katarina Nyberg Finn, ordförande Socialdemokraterna i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel