Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar från Östersunds kommun: Totalentreprenad i samverkan har sparat skattebetalarna miljonbelopp

Svar på ”Debatt: Thomas Fuchs: Gör om upphandlingen av rådhusrenoveringen!” (14 december)

Det är mycket riktigt att en totalentreprenad i samverkan valts för upphandlingen i Rådhusprojektet. Hur man väljer upphandlingsform och entreprenadform styrs helt av utmaningarna i projektet.

I det här fallet fall ska en befintlig fastighet renoveras och anpassas till ett nytt arbetssätt för kommunen. Vår erfarenhet är att den typen av utmaningar bäst kan lösas tillsammans med marknadens mest kompetenta konsulter och entreprenörer. För att tillgodose det här handlas entreprenörer upp, och ersätts löpande enligt fast procentsats under ett inledande skede.

Under det här första skedet utförs projektering och vi tar hjälp av spetskompetens. Om vi efter detta landar i en kalkyl (som Östersunds kommun är högst involverad i) och väljer att gå vidare, så fastställs här projektets budget. Det är utifrån den budgeten hela projektet sedan regleras.

Debattören nämner två tidigare projekt som jämfört med första budgeten blev avsevärt mycket dyrare i slutändan. Det debattören glömmer att nämna är att Österängsprojektets omfattning blev betydligt större än det var i ursprungsplanen. Kommunen valde under projektets gång att evakuera fler verksamheter in i lokalerna. Och dryga 6000 kvadratmeter renoverades istället för cirka 2000 kvadratmeter.

Om debattören kan hålla budget och renovera tre gånger så stor yta med samma budget är han nog världsunik. Detsamma gäller Palmcrantzskolans renovering, där upptäckten av kraftigt eftersatt underhåll ledde till ett stort merarbete. Och merarbetet ledde i sin tur till en utökad budget.

Nu i efterhand ser vi trots detta att upplägget med totalentreprenad i samverkan gjort att projektet sparat skattebetalarna miljonbelopp. Och det tack vare effektivisering i arbetet entreprenören och beställaren emellan.

Det här sättet att upphandla är inte möjligt i alla projekt utan ett svar på debattörens åsikt i just det här projektet.

Vi vill till sist säga att vi uppfattar debattörens ordval som ett påhopp mot kommunens anställda, vilket vi tycker är beklagligt. Vi har ingenting emot att diskutera våra arbetssätt och för gärna en dialog om detta. Men vi tycker att debatten ska vara respektfull, sett till alla våra arbetskamrater inom organisationen.

Projektchef Mathias Ekman, Östersunds kommun

Fastighetschef Hans Green, Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel