Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar från regionen: Det bästa vi kan göra för att förebygga coronasmitta är att stanna hemma när vi är sjuka

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Vi har full förståelse för att du som anhörig är orolig för den pågående spridningen av covid-19 i vårt samhälle.

Debatt: Vad gör Region JH för att förebygga coronasmittan när det inte finns symtom? (28 april)

Region Jämtland Härjedalen ansvarar för vården på sjukhuset, våra hälsocentraler och folktandvården. Kommunerna ansvarar, som du mycket riktigt påpekar i din debattartikel, för vården av våra äldre på särskilda boenden och i hemmet.

Naturligtvis är det inte vattentäta skott – vi hjälper varandra.

Inom den verksamhet vi befinner oss, smittskydd och vårdhygien, jobbar vi hela tiden tillsammans med kommunerna till exempel med utbildning av kommunens vård- och omsorgspersonal, framtagande av rutiner för vårdhygienisk standard samt med rådgivning till såväl den kommunala vården som övriga berörda kommunala verksamheter. Vi jobbar även nära lokala företrädare för kommunal omsorgsverksamhet och ger råd på plats.

Att personalen inom kommunal vård och omsorg har kunskap om basala hygienrutiner och tillgång till rekommenderad skyddsutrustning, samt vet hur och i vilka situationer de ska använda den, är grunden för att minska risken för smittspridning.

Att införa nya rutiner – exempelvis att alltid använda visir – kan vara ett riskmoment i sig, precis som vi skrev gällande munskydd i debattartikeln. Vi följer kontinuerligt kunskapsläget runt covid-19 och anpassar våra rutiner efter gällande kunskap.

Rekommendationen om att hålla avstånd när det går är viktig, men det finns även andra rutiner som syftar till att hindra smittspridning men inte gäller personlig skyddsutrustning. Det är till exempel viktigt att inte samla de som bor på våra äldreboenden i allmänna utrymmen utan att hålla ett avstånd även mellan dem, att städning sker på rätt sätt, och att de som inte själva kan sköta sin handhygien får hjälp med det.

De som bor på SÄBO ska också få information om vad de kan göra för att minska risken för smittspridning, som att hosta/nysa i armvecket och tvätta händerna ofta.

Det bästa vi kan göra för att förebygga smitta är att stanna hemma när vi är sjuka. Vikten av att göra det, särskilt för den som jobbar inom vården, kan inte nog betonas! Till det kommer att sköta grundläggande hygienrutiner som att nysa i armvecket samt tvätta händerna ofta och noga. Och håll avstånd när det går!

Barbro Forsberg, Carina Hansson, Nathalie Ögren Bengtsson, Hygiensjuksköterskor

Maria Marklund, specialist i vårdhygien och klinisk mikrobiologi

Micael Widerström, smittskyddsläkare Region Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel