Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar från S: Gruvan i Stekenjokk är av stor vikt för arbetsmarknaden

Svar på debattartikel angående gruvbrytning: Debatt: Vi kräver en dialog om en ny gruvetablering i Stekenjokk! (5 december)

År 2012 pekades Stekenjokk ut som riksintresse avseende värdefulla ämnen eller mineraler. Riksintresset sammanfaller med riksintresse för naturvård, rennäring och rörligt friluftsliv i området.

Då de tre senare riksintressena upptar en stor del av kommunens yta avser Strömsunds kommun att prioritera det utpekade riksintresset för mineralbrytning i Stekenjokk i enlighet med kommunfullmäktiges beslut i översiktsplanen 2014.

Kommunen anser att en gruvetablering under jord, som i huvudsak berör Strömsunds kommun, är av stor vikt för arbetsmarknaden i området (cirka 150 arbetstillfällen). I jämförelse med nya gruvprojekt finns den unika möjligheten att utgå från miljökonsekvenserna när gruvan senast var aktiv.

Ställningstagande i översiktsplanen: Gruvdrift skapar en möjlighet att stärka näringslivet och öka antalet arbetstillfällen i kommunen. Samtidigt måste detta ske med befogad hänsyn till andra näringars och miljöskyddets intressen.

Riksintresset för mineralbrytning i Stekenjokk bör prioriteras före de andra riksintressena i området, då dessa redan upptar en stor del av kommunens yta. Länsstyrelsen anser inte att riksintresse mineralbrytning ska prioriteras före de andra riksintressena, men har däremot tillstyrkt ansökan om bearbetningskoncession för Stekenjokk.

Namninsamling startad mot gruvplanerna i Stekenjokk: ”Vi vill få till en dialog” (8 december)

Vi vill alla ha mobiltelefoner, elbilar och annan teknisk utrustning som kräver mineraler och metaller.

Tycker vi det är okej att dessa bryts i fattiga länder av barn under bristfälliga arbetsförhållanden? Nej, förmodligen inte.

Då måste vi också ta aktiv del i detta och med modern teknik utvinna de mineraler och metaller vi behöver.

Det ena behöver inte utesluta det andra. Med hänsyn tagen till varandras verksamheter (turism, renskötsel, mineralbrytning med mera) kan flera vara verksamma i samma område. Senast gruvan var öppen var det också renar i området. Då var gruvan öppen året runt. Nu är tanken att den ska vara öppen under vintern då renarna inte befinner sig på fjället.

För övrigt så har kommunen vid ett flertal tillfällen diskuterat gruvan i Stekenjokk vid samråd med samebyarna. Vi har lyssnat till samebyarnas beskrivning av konsekvenserna för renskötseln och förklarat kommunens ställningstagande.

Kommunen har genom kommunfullmäktiges beslut om översiktsplan 2014 tagit ställning i denna fråga. Kommunfullmäktige var enig över partigränserna i sitt beslut om översiktsplanen.

Socialdemokraterna i Strömsunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel