Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Svar från S till C: Välfärden är ingen vanlig marknad 

Svar på " Tom Silverklou (C): Vinst i välfärden är ett måste" (24 mars)

Vad bra att du Tom Silverklou (C) skaffat en socialdemokratisk vän som lyssnade på dina argument. Lyssnade du på hans?

Vi tycker nämligen att vårdens primära syfte är att hjälpa människor som behöver vård, inte att gå med vinst.

Vårt förslag om att begränsa vinster i välfärden omfattar inte de idéburna aktörerna som vi båda värnar om. Vi socialdemokrater känner oss speciellt nära kooperativa lösningar som exempelvis Fjällhälsan i Hede och Hälsorum, Offerdals Hälsocentral som låter överskottet gå tillbaka i verksamheten.

Förslaget riktar sig i stället mot de företag som 2015 plockade ut övervinster på 4,7 miljarder kronor ur Sveriges gemensamma vård och skola.

Dessa företag tycker vi kan söka sig till andra marknader om de vill dela ut pengar till sina aktieägare. Välfärden är ingen vanlig marknad.

Privata vårdgivare i det här länet gör ett mycket bra jobb. Regionen ska bli effektivare med skattepengarna och vi ska lära oss av det privata, där är vi helt överens. Vi socialdemokrater anser att vinstutdelning till aktieägare i vårdföretag ska begränsas. Det är faktiskt inte särskilt komplicerat.

Ann-Marie Johansson (S) regionråd Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel