Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar från Saila Quicklund (M): Så jobbar jag för en försvarsetablering i Östersund

Annons

”Styrgruppen”ställer en fråga till mig gällande mitt engagemang för en försvarsetablering i Östersund.

Insändare: Det räcker inte med att bara besöka försvarsutskottet, Saila Quicklund (M) (24 februari)

Lobbyarbetet för en etablering av försvaret har varit omfattande av såväl mig som andra personer i länet. Dock är inte detta arbete alltid publikt i media, varför länsbor inte kan få ta del av hur jag och övriga har agerat i denna viktiga fråga.

För att få en djupgående kunskap gällande förutsättningarna har jag vid flera tillfällen deltagit på de övningar som Fältjägargruppen har haft i länet. Jag har även besökt regementet I 19 i Boden, där jag träffat personer i ledande befattningar och som har ansvaret för den Norra militärregionen.

Jag har även i Östersund träffat chefen för Norra regionens militärområde, Ulf Siverstedt. Lägg därtill samtal med försvarsberedningens och försvarsutskottets ledamöter.

Alla samtal har haft ett syfte och det är att beskriva och lobba för Östersunds oerhört goda förutsättningar för en försvarsetablering. Min och andras bedömning är att Östersund har ett starkt erbjudande med en väl utbyggd infrastruktur som snabbt skulle kunna bli operativ om det skulle etableras ett regemente här.

År 2020 kommer att bli ett avgörande år för Sveriges försvar. Moderaterna har varit mest pådrivande av partierna för att försvaret ska få en näst intill fördubbling av resurser, så att en ökad försvarsförmåga möjliggörs. Se min insändare ”Östersund bra ort för nytt regemente” (19 februari).

Skribenten nämner också att jag ofta talat om i drott i riksdagen. Jag har alltid i mitt riksdagsarbete fokuserat på en mångfald av länsfrågor, men att idrotten tidigare har fått ett utrymme har sin bakgrund i att jag under den föregående mandatperioden var partiets idrottspolitiska talesperson.

Den förra veckans idrottsdebatt var dock den första under denna mandatperiod. Jag har nu ett nytt uppdrag och detta i arbetsmarknadsutskottet och finansutskottet varför fokus på idrottsfrågor därmed minskat av naturliga skäl.

Jag anser att det är viktigt att ständigt belysa olika aktuella länsfrågor via mina riksdagsdebatter och så sent som för någon vecka sedan handlade dessa bland annat om länets allt för höga rovdjurstryck, rennäringens utmaningar samt chockartad avgiftshöjningar för ordningsvakter.

Länet utvecklas positivt på flera områden, dock finns även stora utmaningar och dessa kommer jag fortsätta lyfta i riksdagen.

Saila Quicklund ( M) riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel