Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Svar från smittskyddsläkaren: Visst borde vi ha likvärdiga kostnader för vaccinationer

Precis som du skriver, Ingegerd Nordenström, rekommenderar Folkhälsomyndigheten personer 65 år och äldre samt definierade riskgrupper årlig influensavaccination och dessutom vaccination mot lunginflammation (pneumokockvaccin). För flertalet i riskgrupp är en dos med vaccination mot lunginflammation tillräckligt och denna vaccination behöver därmed inte upprepas.

INSÄNDARE: Orimligt att tvingas betala "stickavgift" vid vaccinering på hälsocentral (23 november)

Tyvärr är det stora regionala skillnader för individer i riskgrupp vad gäller avgifter för dessa vaccinationer. Varje region/landsting beslutar själva om storleken på denna avgift. Vissa har sedan flera år erbjudit kostnadsfri vaccinering mot såväl influensa som lunginflammation, medan andra beslutat om särskilda avgifter. Någon nationell samverkan kring detta finns inte vilket bidrar till en ojämlik vård över landet.

Även inom de fyra nordligaste regionerna varierar kostnaden avsevärt för vaccination mot lunginflammation. Exempelvis tas ingen så kallad ”stickavgift” ut för personer i riskgrupp i Västernorrland eller Västerbotten. I Norrbotten får personer i riskgrupp inräkna kostnaden för vaccin och besöksavgift i högkostnadsskyddet.

I vårt län har regionstyrelsen beslutat om att en särskild avgift för vaccinationsbesök på 300 kronor (”stickavgift”) ska avläggas vid exempelvis vaccination mot lunginflammation + kostnaden för vaccinet, i detta fall 195 kronor. Vidare ska kostnaderna för den enskilde inte ingå i högkostnadsskyddet.

Folkhälsomyndigheten har noterat dessa stora regionala skillnader och utifrån en medicinsk och hälsoekonomisk utvärdering föreslagit regeringen 2016 att vaccination mot influensa och pneumokocker ska vara kostnadsfritt för personer i riskgrupp. Förslaget är sedan över ett år under beredning hos regeringen.

Kostnaderna har även diskuterats på regionfullmäktiges möte i november 2016. Detta efter en motion från Liberalerna om att införa gratis vaccination mot influensa och lunginflammation. Jag välkomnade motionen baserat på Folkhälsomyndighetens medicinska och hälsoekonomiska utvärdering, men också utifrån aspekten om vikten av vård på lika villkor för befolkningen oavsett bostadsort.

Regionfullmäktiges beslut blev tyvärr att ”med anledning av det ansträngda ekonomiska läget bör Region Jämtland Härjedalen avvakta den nationella rekommendationen kring riskgruppsvaccinationer och inte införa avgiftsfri vaccinering mot influensa och pneumokocker i förtid.”

Så vi är helt överens om att det rimliga vore att när det gäller nationella rekommendationer tillse att kostnaden för den enskilde blir likvärdig.  Det är upp till våra förtroendevalda regionalt och på riksnivå att gemensamt verka för ett nationellt solidariskt system som ger förutsättningar för vård på lika villkor i alla Sveriges regioner och landsting.

Micael Widerström, smittskyddsläkare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel