Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar från Stamm (MP): Sverige har råd att vara en föregångare i klimatarbetet

Svar på ”För mycket känslor i klimatdebatten – för lite fakta” (23 november)

Barnens budskap är att vi ska lyssna på vetenskapen. Vetenskapen är tydlig med vad som behövs göras för att bromsa den pågående globala uppvärmningen. Fakta är att vi måste sluta elda fossila bränslen.

Sverige är långt ifrån det enda landet som håller på att ställa om till ett fossilfritt samhälle. Nästan alla länder i världen satsar på en förnyelsebar energiproduktion och ett oberoende från fossila bränslen.

Kina gör enorma satsningar på både vind- och solkraft, oljenationen Förenade Arabemiraten byggde en av världens största solcellsparker, Tyskland börjar stänga sina kolkraftverk. Ja, listan kan göras lång och faktum är att den förnyelsebara energiproduktionen har blivit billigare än både kol-, gas-, olja och även kärnkraft.

Att Sveriges utsläpp är låga i förhållande till andra länder beror framför allt på att vi är så få. Räknar man utsläpp per capita och dessutom inkluderar våra utsläpp från vår konsumtion, tillhör vi till dem som släpper ut mest klimatgaser per person. Om hela världens befolkning konsumerar råvaror och energi som vi svenskar gör skulle det krävas minst fyra jordklot.

Transportsektorn är en av de största källorna till utsläpp av klimatgaser. Men att främja cykling i Stockholm och alla andra städer har även många andra positiva effekter, som till exempel minskade utsläpp av hälsofarliga gaser och partiklar, minskad trängsel och bättre markanvändning. Dessutom är cyklingen bra för folkhälsan i ett samhälle där vi blir allt mer stillasittande.

Naturvårdsverkets utredning visar att ungefär hälften av elcykelanvändningen ersätter bilåkande. Dessutom visar statistiken att Jämtland har haft fler utbetalningar per 1000 invånare än Stockholm.

Som ett av världens rikaste länder har Sverige råd att vara en föregångare och Sverige har en lång tradition av att vara ett innovativt land. De som vågar gå före och investera i omställningen har stora ekonomiska konkurrensfördelar att vinna.

Florian Stamm (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel