Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar från V: Vi ville höja skatten i Region JH med 1 krona

Annons

Vi måste ge Christer Siwertsson rätt i en fråga: Vänsterpartiet är en kravmaskin, det är vår uppgift!

Insändare: Skattehöjningen måste kombineras med en sanering av ekonomin (1 september)

Vänsterpartiet vill ha en välfärd att lita på. Vi vill att välfärden ska byggas ut, inte monteras ned. Man ska inte behöva teckna privat sjukförsäkring för att få bra vård, om vi får bestämma. Vi har högre ambitioner för hälso- och sjukvården än att bara vara ”i nivå med resten av landet”.

Vi ska ha en jämlik vård i hela landet och den ska hålla en hög kvalitet och ge människor rätten till bästa möjliga hälsa som vår lag faktiskt står skriven. Kris råder i många regioner, vi behöver satsa oss ur den här krisen. Vi vet att kvalitet ger kostnadsminskningar över tid. Då är det fel att bara spara, dra ned och sluta göra.

De ideologiska skillnaderna syns tydligt mellan de politiska blocken. De blågröna vill höja ersättningen till privata utförare, Vänsterpartiet vill i stället göra förstärkningar i vår egen verksamhet efter behov.

Det viktigaste i rådande situation är inte att värna privata vårdgivare utan att ge bättre villkor för de anställda och en tryggare vård för patienterna.

Köer och utebliven vård kostar stora pengar. Vänsterpartiet har yrkat på skattehöjning i regionen med 1 krona sedan 2015. Det hade gett ett tillskott till Region Jämtland Härjedalen på 276 miljoner kronor per år. Det är inte småpengar och självklart hade det gjort skillnad i regionens svåra läge.

Pengarna ska främst gå till förstärkt primärvård och till satsningar på personal. Det är självklara satsningar då det är där vi har störst möjlighet att göra kostnadsminskningar över tid. Om patienter får hjälp i ett tidigt skede så att man slipper bli svårt sjuk är det en besparing för regionen.

Om vi ger regionens personal förutsättningar att trivas och orka arbeta fram till pension, slipper vi använda oss av hyrpersonal. Det är en smart satsning.

Regionen behöver också en regering som vågar se till att en rättvis fördelning av våra skattemedel kommer till stånd för att hela Sverige ska få möjlighet att leva på jämlika villkor. Vi behöver ett nytt skatteutjämningssystem.

Ja, Christer, du har rätt, Vänsterpartiet är en kravmaskin. Vi accepterar inte att vår välfärd monteras ned. Vi ska ha en offentlig sektor värd namnet även i framtiden.

Elin Hoffner och Marie Svensson, Vänsterpartiets Regiongrupp

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel