Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar från Vattenfall: Vi behöver både land- och havsbaserad vindkraft

I en debattartikel skriver Dan Olofsson, grundare av Projekt Kaxås, att Vattenfall bör ställa om från landbaserad till havsbaserad vindkraft.

Debatt: Dan Olofsson: Det finns ingen anledning för Vattenfall att förstöra naturen med vindkraft (28 april)

Om vi ska nå klimatmålen behöver vi göra både och. Klimatförändringar är en av vår tids största utmaningar och vårt mål är att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation.

Vindkraft är avgörande, i samverkan med andra fossilfria energikällor, för den omställning av samhället som krävs för att bromsa klimatförändringarna. På lång sikt behövs betydligt mer elproduktion för att den fossilfria elen ska räcka till, och då behövs det byggas bland annat vindkraft på platser med bra vindlägen, land som hav. Naturligtvis i bred dialog med andra samhällsintressen.

Havsbaserad respektive landbaserad vindkraft har olika förutsättningar, både möjligheter och utmaningar. Dan Olofssons påstående att Vattenfall har ”obegränsad tillgång till hav” stämmer inte, och för att vi ska kunna bidra till samhällsmålen behöver Sverige vindkraft även på land.

Vi bör inte skjuta problemen på andra länder och bygga all elproduktion utomlands, utan vi bör även bygga i Sverige i takt med att konsumtionen ökar. Vi tar ansvar.

Det stämmer att det sker en stor tillväxt av havsbaserad vind och att det sker en kostnadseffektiv teknikutveckling, detsamma gäller även för landbaserad.

Vattenfall tar också starkt avstånd mot påståendet att vindkraft förstör naturen i Norrlands inland. Påverkan på natur- och kulturmiljön samt människors levnadsmiljö är centrala frågor när vi planerar en vindkraftpark och vi följer lagar och tillståndsprocesser.

Vi anpassar våra projekt för att minska vår påverkan på den biologiska mångfalden och vi har en dialog för att hitta samexistens mellan olika intressen. Vi försöker på bästa sätt hantera konflikter som kan uppstå och baserat på många goda erfarenheter vet vi att samexistens är möjligt. Att lyssna, hitta samverkan och lösningar är en del av vårt arbetssätt.

Vi har en långsiktighet i vårt arbete med en tydlig strategi för att arbeta mot en fossilfri framtid. Det kräver uthållighet.

Vattenfall kommer att agera kraftfullt i omställningen, och inte ställa kraftslag mot varandra. Vi driver omställningen till ett hållbart energisystem genom satsningar på fossilfri produktion och klimatsmarta energilösningar för våra kunder.

Fortsatt elektrifiering av samhället pågår och är helt enkelt nödvändig för att nå klimatmålet. Vindkraft är en del av lösningen för att nå ett fossilfritt liv inom en generation.

Sandra Grauers Nilsson, chef för affärsområde Onshore Wind, Vattenfall AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel