Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar: Härnösands stift värnar landsbygdens kyrka

Kyrkspanarna i Åsarna tar upp angelägna frågor angående framtiden för Svenska kyrkan.

Debatt: Ska även kyrkan svika glesbygden? (18 december)

Inte minst med tanke på de stora utmaningar som ligger framför oss när det gäller färre medlemmar, minskade ekonomiska intäkter, svårigheter att rekrytera personal och avfolkning i stora delar av stiftet.

En sak behöver dock förtydligas: Härnösands stifts strukturarbete går ut på att alla församlingar – även de små församlingarna på landsbygden – ska kunna finnas kvar. Precis som det är i dag i Södra Jämtlands pastorat, där Åsarne och fyra andra församlingar ingår, kommer det i varje församling som ingår i ett nytt pastorat att finnas lokal verksamhet, lokalt församlingsråd och lokal personal.

De samordningsvinster som strukturarbetet strävar emot rör främst det administrativa och förvaltande arbetet samt de krävande arbetsgivarfrågorna. Detta för att mesta möjliga av resurserna i stället ska gå till att utveckla gudstjänstlivet, till att stärka barn- och ungdomsverksamheten och det diakonala arbetet, till att synliggöra den kristna gemenskapen i lokalsamhället.

Faktum är att det är för att den lokala kyrkliga verksamheten ska kunna bevaras och utvecklas som nya pastoratsbildningar utreds i Härnösands stift.

Befolkningsutvecklingen som i många år gått i negativ riktning i vår region och Svenska kyrkans medlemstal som nu än mer pekar åt samma håll, har redan påverkat de ekonomiska förutsättningarna i många församlingar och kommer att få avsevärt större konsekvenser under kommande år.

Att det på regional och nationell nivå finns kapital sparat från ekonomiskt bättre tider innebär stabilitet i en osäker framtid och gör redan nu skillnad genom ett omfattande bidragssystem, bland annat glesbygdsbidraget. Men att leva på sparkapital är ingen lösning.

Om Svenska kyrkan ska kunna fortsätta ha betydelse för de människor som lever i vår region så behöver församlingarna ställa om utifrån de förutsättningar som framtiden bär med sig. Härnösands stift arbetar med flera olika åtgärder för att stödja församlingarna i den omställningen.

För en sak är säker: Att antalet medlemmar i Svenska kyrkan minskar betyder inte att människors andliga och själsliga behov minskar. Därför behöver församlingar i hela stiftet kunna erbjuda en närvarande och öppen gemenskap.

Kajsa Åslin, pressekreterare Härnösands stift

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel