Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Svar om Långforsen: Småskalig elproduktion är inget hinder för fisketurism

Föreningen Långforsen beskriver i en debattartikel sin övertygelse om att en utrivning av Långforsens kraftverk handlar om modern landsbygdsutveckling.

Jag har all respekt för er övertygelse och att ni beskriver denna i en välskriven artikel befriad från vilseledande och falskt sakinnehåll, överdrifter, hotelser och ovidkommande angrepp på kraftföretaget, vilket tidigare förekommit i vissa publiceringar. (inte av Föreningen Långforsen).

DEBATT: Långforsen handlar om modern landsbygdsutveckling (16 januari)

Jag kan däremot inte på något vis dela er uppfattning att en anläggning anpassad för småskalig elkraftsproduktion, restaurerad med av älvräddarorganisationer rekommenderad faunapassage, skulle utgöra ett hinder för fisketurism.

Jag anser tvärtemot artikelns slutsatser att en kombination av möjligheter både för fisketurism och elproduktion utgör ett koncept för modern landsbygdsutveckling.

Våra förfäders initiativkraft att bygga Långforsens kraftverk var för 100 år sedan ett verkligt exempel på bygdeutveckling. Att förse bygden med elektrisk kraft innebar på den tiden revolutionerande möjligheter, både till ett bekvämare liv liksom för utveckling av landsbygdens näringsliv såväl inom jordbruk som industriell verksamhet.

Problemet i dag är att vi, måhända med andra förtecken, har ett minst lika stort behov av förnyelsebar elenergi. Det globala jätteproblemet heter växthuseffekt medförande klimateffekter av ofta skrämmande digniteter. Dagligen matas vi i media om behovet att reducera fossila utsläpp genom att tillvarata möjligheter till förnyelsebara metoder. 

Jag har självklart inga invändningar mot en anpassad ökning av fisketurismen och inser visst att den under några sommarmånader kan bidra både med inkomster och vissa arbetstillfällen i vår bygd. Jag kan däremot inte förstå varför detta inte kan kombineras med en varsam restaurering av damm och kraftverk i Långforsen.

Skulle det nu vara så att en viss ”snobbkategori” av sportfiskare inte kan stå ut med att det i ett sedan lång tid reglerat vattendrag finns ett renoverat kraftverk, ja då anser jag att den typen av fiskare kan vi klara oss utan. Det är dessutom så att en överexploatering av fisket i Långan förtar hela idén med älvens vildmarkskaraktär.

Vi ska självklart vara försiktiga med våra strömmande vattendrag, vi har inte många orörda kvar. Långan är ju ingalunda orörd utan kraftigt påverkad av regleringar ända från fjällvärlden.

I den kontexten anser jag det inte vara orimligt att med en helhetssyn på miljöeffekter restaurera dammanläggningen, och genom att anlägga en faunapassage åstadkomma en förbättring till ett tidigare 100-årigt tillstånd. Passagen torde då utgöra en väl fungerande kompensation till de vandringsmöjligheter som nu finns i delar av dammen.

Att riva ut kraftverksanläggningen i Långforsen vore inte bara ett brott mot våra förfäders kulturgärning, utan ett övergrepp både mot naturmiljö och socialmiljö, samt på ett ansvarslöst sätt förta möjligheten till produktion av förnybar elenergi, i en anläggning anpassad för detta.

Ansvariga politiker, tänk om och tänk rätt!

Carl-Göran Palmqvist, Kälom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel