Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar: Patientsäkerheten ökar på ambulansflyget och vi ställer höga krav på kompetens

Svar på ”Patienter ska inte behöva utsättas för ansvarslösa beslut” (7 juni)

Vi beklagar att sjuksköterskor vid Babcocks baser i Luleå, Umeå, Stockholm och Göteborg debatterar utifrån felaktiga uppgifter.

Hade vi fått chansen, då hade vi berättat på vilket sätt patientsäkerheten ökar, att vi ställer minst lika höga kompetenskrav på sjuksköterskor som nuvarande operatörer och att tillgängligheten kommer att öka för många av Sveriges regioner.

Regioner som anställer sjuksköterskor är också mycket intresserade av tidigare erfarenhet inom luftburen ambulanssjukvård. Det kommer att anges som meriterande i kommande annonser.

För en mindre region och ett mindre sjukhus är det utmanande att avvara anestesi- och intensivvårdskompetens för flygambulans. Därför har regionerna enats om att det ansvaret bör ligga på Sveriges regioner med större sjukvårdsorganisationer. Region Västerbotten, Region Uppsala och Västra Götalandsregionen blir därför vårdgivare och arbetsgivare för sjuksköterskor ombord.

För bästa kompetensutveckling ställs det krav på att parallellt vara verksam kliniskt minst 25 procent inom intensivvård eller anestesi vid något större sjukhus. Ytterst handlar det om att garantera patientsäkerhet i ett långsiktigt perspektiv, men också möjlighet till utveckling för vårdpersonalen. Det menar vi bidrar till ökad patientsäkerhet.

Flygplanen är specialutformade för specialistsjukvård i luften. Bårar, medicinteknik och automatisk bårlyft är anpassade för bästa patientsäkerhet och arbetsmiljö. Jetplanet bidrar till extra goda omständigheter för sjukvård i luften. Vi är övertygade om att det kommer bidra till trygghet för patienten och upplevas positivt för sjuksköterskor i flygande tjänst.

KSA bygger just nu upp en koordineringsscentral i Umeå i samarbete med MSB, SOS Alarm och Region Västerbottens krisledningsfunktioner. Avsikten är att prioritera och säkerställa samtliga svenska sjukhus behov av flygambulans vid rätt tidpunkt, dygnet runt och året runt. Alla medborgare ska få tillgång till likvärdig vård, oavsett region.

Att minska tomma returresor och att ha flera planerade transporter i samma flygplan är positivt både för miljön och skattebetalarna.

Vi välkomnar alla sjuksköterskor med rätt kompetens att söka tjänsterna för att arbeta som flygande ambulanssjuksköterska. Vi välkomnar också alla att ställa frågor. Kunskap bygger förtroende.

Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Västerbotten

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Uppsala

Jan Kilhamn, t f hälso- och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen

Anders Sylvan, t f förbundsdirektör, Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel