Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Svar: Så vill Centern satsa på vägbelysningen

I en insändare frågar Olle B Häggkvist vad ansvariga politiker i Östersunds kommun gör för att motverka Trafikverkets och SKL:s ogenomtänkta förslag, att stänga ner och riva ut all vägbelysning som inte uppfyller en rad krav.

INSÄNDARE: Utanför stadskärnan får vi betala extra för gatubelysning (13 mars)

Vi centerpartister i miljö- och samhällsnämnden har tagit tag i frågan. Vi anser att Trafikverkets och SKL:s beslut riskerar att drabba landsbygden särskilt hårt i form av ökad otrygghet, försämrad trafiksäkerhet samt ökad risk för inbrott i mörklagda bygder.

Därför framhåller vi vikten av kommunen snarast agerar då få, om ens någon, av Östersunds kommuns 89 vägbelysningsföreningar torde ha ekonomiska muskler att anpassa sina belysningsanläggningar i enlighet med de nya kraven.

Sedan tio år driver kommunen ett förnyelseprogram för all vägbelysning. Det syftar till att reducera energiförbrukningen samt att byta ut föråldrade och uttjänta delar genom att kommunen delfinansierar investeringarna.

Inför 2018 står fortfarande 20 av kommunens vägbelysningsföreningar på kö för att få del av pengarna. Den vägljusförening som väntat längst anmälde intresse 23 mars 2011, alltså för sju år sedan.

I år beräknas den kommunala bidragssumman, cirka 600 000 kronor, i bästa fall räcka till att fem föreningar kan förnya och modernisera sin vägbelysning. Innan samtliga vägbelysningsföreningar hunnit få del av de kommunala pengarna kan beslutet alltså vara verkställt, då Trafikverket redan arbetar utifrån inriktningen i beslutsunderlaget!

För att möta Trafikverkets beslut anser Centern att Östersunds kommun bör rikta sig till infrastrukturministern i syfte att påverka SKL och Trafikverket.

Kommunen bör även inventera vilka av kommunens väglyseföreningar och belysningspunkter, företrädesvis på landsorten, som riskerar att drabbas och ta fram en plan för åtgärder, samt snarast omdisponera medel inom befintlig budget för att öka bidragen till de föreningar som ansökt om pengar för att förnya belysningsanläggningarna.

Nu återstår att se om kommunens socialdemokratiska majoritet tillsammans med MP och V backar upp oss. Erfarenheten säger att man inte gör det, då den rödgröna majoriteten oftast anser att Östersunds kommun endast består av Östersunds stad.

Per Ericsson (C) ledamot miljö- och samhällsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel