Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar till FSV: Orimligt att Region Stockholm ska straffbeskattas mitt under pågående kris

Moderaten och ordföranden för Sveriges Vattenkraftskommuner och – regioner, Ingvar Persson, använder var och varannan insändarsida i Norrland för att i affekt häva ur sig såväl felaktigheter som osanningar. Därför vill jag ta tillfället i akt att reda ut ett och annat så att Persson kan återgå till sin semester.

Debatt: Vi i norra Sverige är uttröttade och förbannade på hur vi behandlas ekonomiskt (24 juli)

Som uppvuxen i glesbygd, på en ö långt ifrån en storstad, känner jag väl till och förstår glesbygdens utmaningar.

I storstadsregionen Stockholm, där jag nu är verksam, har jag valt att använda min bakgrund för att bedriva politik som ger hela Sverige goda förutsättningar att klara sina åtaganden. Såväl glesbygd och landsbygd som storstädad. Denna ambition borde förena moderater runt om i landet och inte, som min partikamrat sedan 35 år, användas för att sätta kilar mellan stad och land.

Jag är en varm anhängare av ett Sverige som ska leva, då måste det föras en tillväxtpolitik som även förstår glesbygdens problematik och utmaningar, men också skjutas till pengar  – inget snack om saken. För detta syfte krävs att det finns medel för kommuner och regioner med avfolkning, långa fördyrande avstånd - en utjämning betalad av staten som värnar om hela landets bästa.

Vad jag vänder mig emot är att Region Stockholm som enda region i Sverige ska straffbeskattas av staten. Detta mitt i en pågående kris.

Region Stockholm är en av de regioner som drabbats hårdast av coronavirusets framfart. En pandemi vars framfart i vårt land har hållits i schack tack vare våra hjältar i vården.

När Region Stockholm nu ska ta sig an den vårdskuld som väntar efter pandemin och dessutom i ett nytt ekonomiskt läge med konkurser, hög arbetslöshet och vikande skatteintäkter, sker en chockhöjning av den regionala utjämningsskatten.

Detta innebär att Region Stockholm ska gå från att betala en miljard 2019 till att betala 3,6 miljarder när systemet är fullt utbyggt 2023. Det är orimligt. Vi är den enda av Sveriges 21 regioner som nettobetalar utjämningsskatt.

Därför har jag - och regionfullmäktige - krävt att regeringen pausar chockhöjningen och skjuter upp införandet till 2023.

En rimligare hantering vore nämligen att staten fullt ut tar över kompensationen i skatteutjämningssystemet, i stället för att några regioner ska vara vinnare och andra förlorare. Huvuddelen av utjämningsmiljarderna till regionerna går till övriga tre storstadsregioner, inte till glesare befolkade regioner. I min värld borde vi alla vara vinnare.

Faktum är dessutom att pengarna finns om statsministern hade varit mer intresserad av att stärka svensk glesbygd och skapa ett rättvist skatteutjämningssystem än att finansiera EU-länder där folk slutar jobba vid 50 års ålder.

Precis som Persson lyfter fram, finns det en logik att intäkterna från naturresurser och näringsverksamhet går tillbaka till de kommuner och regioner där de finns.

Det, och hur hela Sverige ska leva och välfärden finansieras på sikt, är frågor som faktiskt tål att lyftas utan personangrepp. Häri borde vi som moderater i stället stå förenade. En partikamrat sedan 35 år torde veta bättre.

Iréne Svenonius (M) finansregionråd i Region Stockholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel