Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar till MP: Vi förvaltar Åres lilla skogsinnehav ansvarsfullt och hållbart

I ett inlägg försöker Miljöpartiet starta en konflikt om hur vi i Åre kommun sköter vårt skogsinnehav.

Insändare: MP: Vart tog ”det nya gröna ledarskapet” vägen i Åre? (13 september)

Åre kommun är ingen stor skogsägare. För att belysa omfattningen av vårt samlade skogsinnehav motsvarar det ungefär två normalstora jämtländska skogsgårdar.

På senaste kommunstyrelsen antog vi vår gröna skogsbruksplan. Till beslutet lade vi till att särskild hänsyn ska tas när det gäller gallring och avverkning av våra tätortsnära skogar samt att särskild hänsyn ska tas till skog med kulturella värden och rekreationsvärden.

Detta omfattar bland annat skogen kring Fröå gruva och gäller utöver den extra hänsyn och skydd mot avverkning som vår gröna skogsbruksplan faktiskt redan innehåller.

Vi förvaltar vårt lilla skogsinnehav på ett ansvarsfullt och hållbart sätt. Precis som för Sveriges 330 000 privata skogsägare ligger det i Åre kommuns intresse att bruka utan att förbruka. Detta är Katrin Wissing & co egentligen väl medvetna om. Hur Åre kommun förvaltar sitt begränsade skogsinnehav är alltså en rätt liten fråga och ingenting som är problematiskt.

De stora utmaningarna för Åre kommun handlar i stället om att möta behoven av nya bostäder, förskolor, skolor och äldreboenden. Och att göra det på ett sätt som är hållbart – både ekologiskt, ekonomiskt och socialt. Det är dessa frågor Katrin Wissing och MP borde fokusera på i stället för att systematiskt motarbeta bygglov, förhandsbesked, detaljplaner och skogsbruksplaner.

Vi behöver alla goda krafter för att komma framåt. Inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv. I Åre kommun ser vi en fantastisk utveckling - men vi har också växtvärk. Katrin Wissing och MP är därför varmt välkomna att bidra till utvecklingsarbetet i stället för att bedriva plakatpolitik på tidningarnas debattsidor.

Can Savran (C) kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden

Johan Landorf (VV) ledamot i samhällsbyggnadsnämnden och sakkunnig i skogsfrågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel