Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Svar till S från M: Att Arbetsförmedlingen lägger ned kontor beror inte på vår budget

Annons

Det är anmärkningsvärt att socialdemokratiska företrädare från länet påstår att M+KD-budgeten är en orsak till att Arbetsförmedlingen lägger ner kontor och varslar personal. Den minskning av kontor som nu är presenterad är inte en konsekvens av budgeten.

DEBATT: S: Arbetsförmedlingens kontor behövs i glesbygd! (19 mars)

Vår budget innebär en besparing som motsvarar 700 helårsarbetskrafter, vilket ryms inom den personalomsättning som finns på Arbetsförmedlingen. Besparingen innebär även att de kommer tillbaka till den nivå som gällde i början av förra mandatperioden.

En omstrukturering av Arbetsförmedlingen är ett komplicerat arbete, särskilt om vi samtidigt får en lågkonjunktur. Att regeringen och stödpartierna C och L är oeniga om hur omstruktureringen ska ske är oroande.

En minskning av kontor kräver nya sätt att samordna och samlokalisera myndighetsservicen. Vi menar att man bör vara försiktig med att lägga ner kontor innan ett nytt system är på plats, i synnerhet på de platser där en nedläggning innebär att människor kommer att stå utan den hjälp som de behöver. Det måste alltid finnas service nära medborgarna.

Ogenomtänkta förändringar som genomförs utan att nya system finns på plats riskerar att inte bara slå mot de som använder arbetsförmedlingens tjänster, utan riskerar även att vältra över ett stort ansvar på Sveriges kommuner som får ta den ekonomiska smällen.

Om regeringen ansåg att Arbetsförmedlingen behövde mer resurser så hade de naturligtvis möjlighet att tillföra det i den vårändringsbudget som presenterades för någon vecka sedan.

Arbetsförmedlingen fick dock inte något utökat förvaltningsanslag. Arbetsförmedlingens resurser och hur nedläggningen av Arbetsförmedlingen ska gå till bestäms av regeringen och stödpartierna C och L. Hur länge ska socialdemokraterna skylla på M+KD-budgeten?

Villkoren för tillväxten på landsbygden är dock större än hur Arbetsförmedlingen organiseras. Det handlar om att det måste finnas goda möjligheter att arbeta och driva företag. Det är därför viktigt med sänkt skatt på arbete och att motverka att höjd skatt på bensin- och diesel. Vi behöver en effektiv arbetsmarknadspolitik, det har vi inte i dag.

Saila Quicklund (M), riksdagsledamot

Elise Ryder Wikén (M) regionråd Region JH

Karin Gydemo Grahnlöf (M) Åre, Pär Jönsson (M) Östersund, Johan Fredholm (M) Härjedalen, Björn Hammarberg (M) Krokom, Daniel Danielsson (M) Berg, Simon Högberg (M) Strömsund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons