Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Svar till S från M: Jobbpolitiken förtjänar en vuxen debatt

Anna-Caren Sätherberg och Kalle Olsson (S) gör ett osakligt inlägg om Moderaternas förslag om att reformera arbetsrätten. Inlägget tyder på en oförmåga att se att omvärlden förändras och att det ställer krav på en modern lagstiftning.

DEBATT: S: M attackerar den svenska arbetsrätten (14 februari)

Moderaterna vill se en rättvis arbetsrätt som skyddar mot godtyckliga uppsägningar och som samtidigt anpassas till dagens arbetsmarknad.

Tillgång till rätt kompetens blir en allt viktigare faktor för både företag och anställda i en omvärld med tilltagande konkurrens genom digitalisering och globalisering.

Lagen om anställningsskydd tillkom för mer än 40 år sedan, i en helt annan ekonomi och ett annat konkurrensläge för Sveriges del. Lagens turordningsregler, som bygger på anställningstid, skapar en falsk trygghet för många anställda och försvårar samtidigt för företag att behålla viktig kompetens. Därför har Moderaterna tagit ett beslut om att se över reglerna. Vi anser att det är rimligt och rättvist att kompetens väger tyngre än idag vid uppsägning på grund av arbetsbrist.

En snabbt föränderlig omvärld där kompetenskraven ökar kräver också bättre möjligheter för individen att bygga på sina kunskaper eller till och med yrkesväxla. Det bästa sättet att uppnå en trygg anställning är att öka sin kompetens.

Därför har Moderaterna lagt en rad förslag för bättre omställning. Vi vill stärka möjligheterna till studiestöd mitt i livet. Vi vill göra högskolans utbud mer tillgängligt för yrkesverksamma som behöver kompetensutveckling. Vi vill införa en särskild studie- och yrkesrådgivning, något yrkesverksamma inte har tillgång till i dag.

Våra förslag ligger helt i linje med det som fackförbund och arbetsgivare förhandlat om inom ramen för de så kallade omställningsförhandlingarna. Tyvärr nådde man inte ända fram. Politiken kan inte backa från sitt ansvar om inte parterna kommer överens och det är här vi är nu. Vår avsikt är att utforma detaljerna i en förändring av dessa regler tillsammans med parterna. Skulle parterna enas framöver finns inget egenvärde i lagstiftning.

Socialdemokraterna har i motsats till detta inte ändrat sin politik. Tvärtom fortsätter man i samma gamla spår med kraftiga skattehöjningar på jobb och företagande och en övertro på att arbetsmarknadspolitiska program ska lösa alla problem. Det är att backa in i framtiden.

Och resultaten talar för sig själva. Ett exempel är det stora vallöftet traineejobben, som skulle bli 32 000, men som fungerade så pass dåligt att man valde att lägga ned det.

Sverige behöver en politik som möter framtidens utmaningar och skapar trygg arbetsmarknaden på riktigt. Frågan förtjänar en ärlig debatt – inte förenklade påhopp som i Anna-Caren Sätherberg och Kalle Olssons debattartikel.

Saila Quicklund (M) riksdagsledamot Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel