Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar till S från VV: En hälsocentral i Duved blir en avlastning för Åre

Covid-19 har inneburit stora utmaningar och testat vårt samhälle på många sätt. Samtidigt har flera fått upp ögonen och ser fördelarna med att flytta till vår vackra kommun. Åre kommun upplever just nu en fantastisk ökning när det gäller antalet medborgare och vi passerade just 12 000 invånare, samtidigt som antalet besökare också ökar.

Detta ställer allt högre krav på vår samhällsservice, såväl kommunal som regional (sjukvård och kollektivtrafik) och statlig (vägar och järnvägar). Här är det viktigt att alla parter ligger före i planeringen och bygger kapacitet för framtiden. Precis som vi i kommunen gör med Duveds skola och de nya förskolorna i Storlien, Mörsil och Duved. 

Socialdemokraterna verkar inte ha samma positiva syn på Åre kommuns utveckling, utan menar att om det öppnar en hälsocentral i Duved ser de att det behöver göras nödvändiga neddragningar som ”främst kommer att drabba Hallen och Järpen.”

Debatt: S: Ny hälsocentral i Duved kan leda till neddragningar i Hallen och Järpen (26 november)

S säger även att ”Den mångdubbling av personer som befinner sig i Åre med omnejd under säsongen innebär att Åre hälsocentral alltid måste ha god beredskap att ta emot skadade turister. Det gör att vi bedömer att det blir svårt att i större omfattning minska personal och kostnader på Åre HC.”

Är det inte rimligare att se en hälsocentral i Duved som ett direkt sätt att avlasta Åre HC, och då behöver man ju inte minska på servicen för ortsborna i Kall, Järpen, Mörsil, Mattmar och Hallen?

Är det så att ni vill kunna skylla på Västjämtlands Väl (VV) och Åre kommuns uthyrning av en lokal för en hälsocentral i Duved som en ursäkt för att lägga ned hälsocentralen i Hallen, och att er insändares syfte är precis detta? 

Då detta inte är en kommunal fråga så kanske det är dags för VV att även startar ett lokalt länsparti (Jämtlands Väl) för att den vägen försöka se till att en tilltänkt nedläggning inte blir verklighet.

Mikael Sundman (VV), kommunalråd Åre kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel