Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar till SD från C: Kärnkraften som framtidsvision gällde 1970 – inte i dag

Den svenska elmixen är i det närmaste utsläppsfri. I övrigt skarvas det friskt för att få kärnkraften att framstå som det givna valet. SD verkar fast i gammal retorik och en världsbild som kanske stämde 1970, men knappast i dag.

Debatt: SD: Sverige bör fortsätta att satsa på kärnkraft (22 oktober)

För Centerpartiet är det viktigt med trygghet och stabilitet i energipolitiken. Därför har vi också deltagit i samtliga energiöverenskommelser i modern tid. Därför är den nuvarande extra värdefull, eftersom den samlar partier över blockgränsen och en stor del av riksdagen.

Vi kommer att behöva mer el i Sverige, hur mycket är osäkert, men det som är tydligt är att stora framtida elanvändare som SSAB eller Google inte intresserade av kärnkraft. De vill ha billig el, gärna förnybar sådan. Därför har de investerat i eller bygger sin affärsmodell på vindkraft.

Det är som att SD och vissa andra partier missat de senaste årens teknikutveckling. Sol och vind sjunker drastiskt i pris. Vindkraften blåser mycket riktigt inte hela tiden, men det finns gott om vattenkraft som kan täcka upp, energieffektivisering som kan göras och lagring som kan installeras.

Skulle det behövas ytterligare backup är biogasturbiner utmärkta och kan byggas till mycket låg kostnad för de få timmar om året de skulle behövas. Det blir dessutom ett betydligt bättre, billigare och säkrare system. Det är ett system som kommer gynna Sverige och som redan nu byggs på marknadsmässiga villkor.

Inte ens de billigaste serieproducerade kärnkraftverken är i närheten av att konkurrera mot det. Vad SD borde svara på är vem som ska betala deras kärnkraftiver? Konsumenterna? Skattebetalarna? Svensk industri? För sanningen är att det är svindyrt.

Talet om fjärde generationens kärnkraft, fick sig en rejäl knäck när Frankrike i början av september lade ner sitt forskningsprogram. Anledningen? Att de inte bedömer det som tekniskt eller ekonomiskt möjligt att komma framåt. Hur SD på 1 år och 150 miljoner ska lyckas med det Frankrike försökt med i 20 år och till mångmiljardkostnader är oklart.

Att kärnkraftsvännerna också med en dåres envishet hänvisar till IPCC rimmar illa med vad IPCC:s forskare själva säger. De har ingen åsikt kring den svenska energimixen och förespråkar inte heller kärnkraft. De pekar ut behovet av fossilfrihet, inte vilken teknik som ska användas. Speciellt inte i ett land som Sverige som har fantastiska tillgångar på balanserande kraftslag som bioenergi och vattenkraft.

Jag och Centerpartiet kommer inte medverka till mångmiljardsubventioner till en teknik som används som politiskt slagträ och som inte löser de utmaningar med exempelvis kapacitetsproblem i städer som vi faktiskt står inför.

Vi kommer att ta ansvar för ett elsystem som är konkurrenskraftigt, miljömässigt hållbart och leveranssäkert. Det systemet byggs nu och drivs på av teknikutveckling och kostnadsreduktioner. Det systemet bör övriga partier också omfamna.

Rickard Nordin (C) energi- och klimatpolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel