Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar till Silverklo (C): Huvudskyddsombud: Vill ni ha kvar kompetent personal måste ni tänka om

Jag har full förståelse för att det behöver göras stora förändringar för att få till regionens ekonomi.

Men jag och mina kolleger som jobbar på golvet har ingen förståelse i hur ni tänker med de åtgärder ni gör. De går inte riktigt ihop med att bedriva en god och säker vård och att vara en attraktiv arbetsplats.

Debatt: Svar till läkarna från Tom Silverklo (C): Det är obekvämt när gamla sätt och strukturer förändras (11 augusti)

Jag är skyddsombud på intensivvårdsavdelningen och huvudskyddsombud för hela akutområdet och anestesi-operation-IVA för Kommunal. Jag har pratat med otroligt många kollegor, både undersköterskor och sjuksköterskor från olika områden och avdelningar på huset, och jag har pratat med andra skyddsombud om hur deras arbetsgrupp upplever era förändringar som att försämra och ta bort arbetstidsmodeller för avdelningar.

Det är inte en enda av flera hundra som sagt att de tycker det är orättvist att någon annan avdelning har ett annat avtal.

Om man tar oss på intensivvården som exempel. Vi fick en arbetstidsförkortning kopplat till hur många nätter man arbetade. Och vi är den avdelning på sjukhuset som jobbar absolut mest obekväm arbetstid då vi är lika bemannad dygnet runt. Och det finns ingen som skulle vilja byta med oss och jobba mer obekvämt för att få kortare veckoarbetstid.

Alla förstår att det är något man måste ha för att få den återhämtning man behöver när man jobbar som man gör. Och tycker ni politiker eller ledningen något annat så välkomnar jag er att prova jobba tre-skift hos oss med AB-modellen. Det är lätt att yttra sig när man sitter på kontorstid och inte jobbar som vi gör.

Detta med att personal flyr från regionen har hos oss inte med covid-19 att göra, utan majoriteten är kopplad till alla försämringar ni gjort.

Vill ni kunna ha kvar kompetent och duktig personal som ska kunna utföra god och säker vård måste ni börja tänka om. För det svider i ögonen när ni drar ner på oss närmast patienten som sliter som djur för att utföra ett bra jobb, samtidigt som ni sätter in fler chefsled där de dessutom har betydligt mer i lön, som skulle kunna avlöna flera av oss.

Johanna Persson, undersköterska och huvudskyddsombud akutområdet och anopiva

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel