Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Svar till Silverklou (C) från Kabisa (S): Nej, jag har inte ändrat åsikt om vinster i välfärden

Hej Tom! Det kan vara så att det är jag som är den socialdemokratiske politiker som du träffade förra sommaren på en fest. Precis som du beskriver i din insändare minns jag att vi hade ett mycket trevligt politiskt samtal som pågick in på småtimmarna.

Tom Silverklou (C): Vinst i välfärden är ett måste (24 mars)

Vi hade våra meningsskiljaktigheter men vi respekterade varandras åsikter och position precis som en riktig politisk dialog borde vara.

Det stämmer väl att vi hade olika uppfattningar om just vinster i välfärden och det är inte konstigt med tanke på att vinst i välfärden är frågan som kanske kommer att avgöra höstens val.

Låt mig klargöra en viktig punkt här. Socialdemokraterna är positiva till att privata alternativ ska finnas inom välfärdssektorn och det ska finnas en valfrihet, men vinsten får aldrig vara den primära drivkraften.

Tyvärr har vi under den senaste tiden sett flera skrämmande exempel på hur våra skattepengar slösas bort och hamnar i skatteparadis istället för att investeras i våra barn och äldre samt pedagoger och vårdpersonal.

Vi har sett exempel på skolkoncerner som John Bauer med skyhöga vinstutdelningar och som valde att från en dag till en annan lägga ner sin verksamhet bara för att det inte längre vara tillräckligt lönsamt.

Vi har sett förskolor som ger barnen knäckebröd till frukost bara för att maximera vinsten.

Vi kan inte fortsätta blunda när hemtjänstpersonalen larmar om den oacceptabelt höga arbetstempo som de tvingas till av sina chefer.

Kära vän, jag hoppas att den senaste skandalen där utbildningsföretagen Astar och Hermods vann upphandlingar genom att fuska med personallistor inte har gått dig förbi. Jag skulle kunna fortsätta med en hel del exempel om girighet inom välfärdssektorn men jag väljer att stanna där.

Självklart att seriösa aktörer ska finnas på marknaden och ges förutsättningar för att inte gå med förlust. Enligt regeringens förslag ska ett företag ta en vinst på 7 procent av operativa kapitalet plus statslåneräntan och resten återinvesteras i verksamheten.

Små företag med lågt operativt kapital kommer att få göra en viss vinst oavsett hur mycket pengar som satsats i bolaget. Dessutom kommer idéburna aktörer, stiftelser, och föreningar att undantas från vinsttaket.

"De små hälsocentraler och byskolor du pratar om kommer, med det nya förslaget, att kunna existera på marknaden för att de behövs”. Våra skattepengar ska användas för att utveckla välfärden och inte urholka den!

Tom, jag har tyvärr inte ändrat åsikt i frågan sedan vår träff förra sommaren, och det verkar som att jag delar åsikt med majoriteten av befolkningen. Men jag ser fram emot att träffa dig igen och fortsätta vårt trevliga samtal för att jag är helt övertygad om att vi har mer saker som förenar oss än skiljer oss åt.

Jean Luc Kabisa (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel