Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar: Vi behöver en stor dialog om skolan i Krokom och hela samhällsbygget

I en insändare frågar sig signaturen ”Aspås- vi ger Krokom växtkraft” om kommundirektören i Krokoms kommun vill förekomma medborgardialogerna. Jag vill på detta sätt klara ut en del missförstånd som verkar finnas.

Insändare: Varför förekommer Krokoms kommundirektör medborgardialogerna? (20 oktober)

Först vill jag förmedla min ståndpunkt att jag som kommundirektör är skyldig att följa kommunstyrelsens beslut och att svara på frågor från media.

Den 30 april i år fick jag i uppdrag av kommunstyrelsen att lägga fram ett förslag till beslut avseende struktur för skolorna i de södra delarna av Krokoms kommun. Förslaget skulle vara styrelsen tillhanda 11 september.

I samråd med politikerna kom vi senare fram till att det vore bättre att de medborgare som berörs skulle få tycka till innan förslaget lades fram till styrelsen. Beslutsdatum sköts därför till kommunstyrelsen i december och kommunfullmäktige i februari 2020.

Förslaget presenterades därefter vid ett möte på Hägragården 19 september och både där, via mejl, inlägg på webb, insändare och telefonkontakter har sedan diskussionen gått varm. Många bra synpunkter har kommit fram och inga beslut är fattade.

Fullsatt i Dvärsätt när kommunen redovisade skolförslag – fyra nybyggen och sex nedläggningar (19 september)

Media hör av sig och jag måste naturligtvis svara på deras frågor. På frågan om jag tror att Aspås och Rödön dör om skolan flyttas och barnen får åka skolskjuts 20 minuter svarade jag nej, då hade jag naturligtvis inte lagt fram förslaget. Jag tror båda har tillräcklig livskraft för att klara denna förändring.

Ytterligare dialoger runt om i kommunen kommer att ske via möten 22 och 24 oktober och 6 november. Därefter ska förslag skrivas fram och den politiska beslutsgången tar plats kring förändringar som sträcker sig ett antal år framåt. Förändring av besluten är alltså möjlig även efter februari om fakta talar för det.

Om signaturen ”Aspås – vi ger Krokom växtkraft” tänker på hur det omvända skulle se ut tror jag att slutsatsen skulle bli annorlunda. Det innebär i så fall nämligen att:

1. Kommundirektören inte följer kommunstyrelsens beslut.

2. Kommundirektören vägrar svara på frågor från media.

Vi behöver en stor och livlig dialog innan beslut, inte bara när det gäller skolans kvalitet och utveckling. Vi behöver prata om hela samhällsbygget. När fler tänker tillsammans händer bra saker.

Debatt: Svar till Krokoms Växtkraft: Därför kan vi inte ha kvar alla byskolor (14 oktober)

Jag ser därför fram mot att möte er med flera i Aspåsgården 6 november klockan 18.

Jonas Törngren, kommundirektör Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel