Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar: Visst bör vi lära av Norge!

Martin Stugholm riktar en viktig uppmaning till riksdag och regering; lär av Norge hur man fördelar intäkterna från vattenkraften. Det är lätt att instämma. Det är ju inte rimligt att endast väldigt lite av de stora värden som genereras stannar lokalt och regionalt.

Insändare: Lär av Norge om intäkterna från vattenkraften (22 februari)

Inom FSV (Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner och – regioner) har vi länge arbetat för att få en rättvisare fördelning av värdena med Norge som förebild, ett tålamodsprövande arbete. Men jag tycker mig se ljuset i tunneln.

Kommunalråden Per Söderberg (C) i Östersund och Hans Lundqvist (S) i Ragunda tog initiativ till FSV 1999. Det norska systemet var förebilden och inspirationskällan. Själv har jag också arbetat många år i föreningen – och i andra sammanhang för att förverkliga de här reformerna.

Som riksdagsledamot (2002–2006) försökte jag samla brett stöd för att utreda ett system för återföring av vattenkraftsmedel. Det gick ganska bra (C, KD, V, MP och en ledamot från FP ställde upp), men den det räckte inte utan föll på motstånd från främst S och M. Man måste få majoritet för att få till stånd en förändring.

I FSV arbetar vi över partigränserna i stor enighet. Socialdemokrater, moderater, centerpartister med flera agerar tillsammans för att nå resultat i sak. Sju av kommunerna i vårt län är medlemmar, liksom sedan ett år tillbaka även region JH. Numera arbetar FSV för att inte bara en del av vattenkraftens utan även en del av vindkraftens värden ska stanna lokalt och regionalt och medverka till utveckling.

Inom kort tillsätts förhoppningsvis den breda skatteutredning som utlovats. I en kommande skattereform måste de här frågorna ingå. Ett grundkrav är att fastighetsskatten på vattenkraft och vindkraft överförs till kommuner och regioner. Vi får hjälpas åt att påverka partierna och driva opinion för att detta sker. Jag tror att vi har möjlighet att äntligen nå resultat!

Håkan Larsson, Rödön, tidigare ordförande för FSV, nu styrelseledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel