Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sverige skickar barn, unga och familjer tillbaka till förföljelse, krig och död

Att Sverige medvetet tvångsutvisar skyddsbehövande till ett land som nu samstämmigt bedöms som världens farligaste, är fortfarande omöjligt att ta in.

Politiker och beslutsfattare som medvetet bryter mot mänskliga rättigheter i tävlingsyran att vinna de invandrarfientligas röster.

Sverige skickar barn, unga och familjer tillbaka till förföljelse, krig och död. Det är ofattbart och fullständigt oförlåtligt. Människor som i sin förtvivlan sökt sin tillflykt till oss.

Människor som vi för fyra år sedan tog emot med öppna armar, jagas nu av svensk gränspolis och släpas iförda handbojor till fängelseliknade så kallade förvar. Inlåsta i en lång och oviss väntan på ett flygplan till helvetet. Till ett land UD starkt avråder svenskar att åka till.

Många kom hit som barn och har skrivits upp i ålder efter ovetenskapliga åldersbedömningar. Åldersbedömningar som fortsätter trots att en enad expertis fastslagit att de är helt opålitliga. Bedöms du som över 18 kan du utvisas, därför blundar svenska myndigheter.

Skillnaden mellan oss och de som flytt från Afghanistan är att vi inte flydde från talibanerna som dödade vår familj. Vi har ingen väntande dödsdom på grund av vår sexualitet eller tro eller för att vi mot alla odds lyckades fly från ett tvångsäktenskap.

Men det är skillnad på svenskar och andra människor. Vi fortsätter våra liv som vanligt medan planen går mot Afghanistan.

Och du som tror att det inte kommer påverka oss har fel. Det är en normalisering av ett vi och dom-tänkande som sakta men säkert förvränger vår bild av verkligheten. Sverige faller sönder av inhumanitet och skulden vi bär är tung.

”I Tyskland hämtade de först kommunisterna, och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist; sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten; sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude; sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.”

Pastor Martin Niemöller (1892-1984), om hur Nazitysklands intellektuella inte agerade mot regimen, en dikt som är skrämmande aktuell i dag. I Sverige.

#femövertolv Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel