Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sverigedemokraterna: Vi var enda partiet som ville slopa arbetsgivaravgiften under sommaren

 
Corona: Näringsliv
Visa alla artiklar

Sänkningar av arbetsgivaravgiften har varit ett återkommande ämne för diskussion under stora delar av våren på grund av coronapandemin och dess effekter på näringslivet.

Vi propagerade mycket tidigt för att helt slopa arbetsgivaravgiften så att företag skulle kunna hålla näsan ovanför vattnet under denna svåra tid. Tyvärr omöjliggjordes detta av regeringen och dess stödpartier Centerpartiet och Liberalerna.

Istället utnyttjade de sin knappa majoritet i riksdagen för att driva igenom ytterst marginella sänkningar av avgiften under fyra månader – en period som löpte ut 1 juli.

Efter detta återgick arbetsgivaravgiften till tidigare nivå och regeringen och stödpartiernas vurmande för näringslivet rann ut i sanden. Deras engagemang för svensk företagsamhet räckte i fyra månader, inte längre.

Även om vi hade velat se ett fullständigt slopande av arbetsgivaravgiften så länge viruset härjar i vårt land så måste vi vara lyhörda till riksdagens majoritetsförhållande.

I förra veckan föreslog vi därför att regeringens lättnader skulle förlängas ytterligare två månader till en kostnad på 16 miljarder kronor.

Även om regeringens sänkning är marginell utgör den ett välkommet och i vissa fall en avgörande kostnadslättnad för företagen att klara sig genom sommaren. Särskilt viktigt är detta för de säsongsbaserade verksamheterna vars inkomster är helt beroende av en lyckad sommar. Dessa lämnas nu åt sitt öde att hantera effekterna av en långtgående pandemi som med största sannolikhet kommer att påverka svenskarnas sommaraktiviteter och nöjen markant.

Vårt förslag att förlänga sänkningen av arbetsgivaravgiften även under juli och augusti avhandlades i riksdagens finansutskott 16 juni. Till vår stora förvåning möttes förslaget med kalla handen, inte enbart från regeringens osammanhängande allians utan av riksdagens samtliga partier. Inte ett enda parti ansåg att en fortsatt sänkning var motiverad. Inte ett enda parti var beredd att stötta svenska företag även under sommaren – förutom Sverigedemokraterna.

Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, Sverigedemokraterna

Anette Rangdag, distriktsordförande Jämtland/Härjedalen, Sverigedemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel