Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ta kontroll över Storsjöns vattennivå

När vattenkraften började byggas ut och vattendomarna fastställdes var det ett för medborgarna gott ändamål som uppfylldes. Olägenheten med sjöarnas regleringar accepterades mot att man fick såväl ljus som kraft för att förbättra de allmänna livsvillkoren. Det var sjöns reglering som gav samhällena runt den tillgång till elektricitet.

Vatten fylldes på vår, sommar och höst för att kunna användas på vintern när tillströmningen var minst men behovet störst. Ett lågt vattenstånd i magasinen innan snösmältningen börjat fylla på var den naturliga cykeln. Den låga nivån och avlägsna strandlinjen var återställd vid semestertid. Bryggor och båtar kunde nyttjas på avsett sätt och vattnet fanns tillgängligt för hushåll och trädgård.  

De förutsättningar som gällde vid vattendomarnas tillkomst är nu ett minne blott. I dag är elsystemen sammanbyggda och vad som händer lokalt runt Storsjön ytterst marginellt. Vad som nu styr tappningsmängden och Storsjöns nivå är spotpriset på elmarknaden.

Regleringsföretagens enda uppgift är att inom ramen för dämningsgränserna försöka optimera vinsten. Beslut om driftstopp och underhåll av kärnkraftverken påverkar priset på elen mycket mer än någon jämtländsk vårflod.

Skulle kraftbolagen bestämma sig för att göra underhåll på ett par kärnreaktorer under sommaren skulle det bara säga slurp i Storsjön. Med ett högt sommarpris är det inget som hindrar att nivån sänks ned till lägsta nivå för vattendomen.

Det är numer kraftbolagens styrelser och inte årstiderna som avgör Storsjöns vattennivå. De naturliga prisvariationerna synes vara helt överspelade. 2016 var lägsta elpriset i februari och mer än det dubbla i november. 2017 var priset högst i september vilket innebär att det, med facit i hand, hade varit mycket lönsammare att gå in i maj med fulla magasin.

När man enligt tradition ändock gick in i maj med låga magasin hade man tjänat på att låta sjön förbli låg hela månaden ut. Majpriset var nämligen högre än junipriset.

Kontentan är att den säsongsnorm vi tror styr vattennivån inte längre finns. Det årliga tappet ur Storsjön motsvarar 17 meter medan dämningsnivån får variera 2,75 meter. Storsjöns nivå är således helt regleringsstyrd. Beaktar man inte priset kan man låta en flottör styra efter förutbestämda nivåer för årets alla dagar. Om man beslutar att flottören ska styra så att Storsjön är full 1 juli så är den det.

Ett sätt att börja återta kontrollen från kraftbolagens styrelserum är att stötta medborgarförslaget ” Reglering av vattenmagasin” som sedan 10 november ligger på Östersunds kommuns hemsida.

Carl Festin, Atlantispartiet Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel