Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tillsammans för en trygg och härlig Storsjöyra!

En av Östersundssommarens höjdpunkter, Storsjöyran, närmar sig. Du som vuxen kan bidra till en yra utan problem kopplat till alkohol och andra droger bland unga genom ditt ställningstagande och ditt agerande. Låt oss tillsammans se till att yran blir en positiv upplevelse–särskilt för våra ungdomar.

Ungdomars alkoholkonsumtion fortsätter att minska i hela landet. Men fortfarande dricker många unga. I Jämtland har 77 procent av eleverna i gymnasiets år 2 druckit någon gång det senaste året. Att dricka alkohol kan leda till problem, och alkoholkonsumtionens skadliga effekter drabbar unga särskilt hårt. Vanliga konsekvenser är exempelvis att saker eller kläder förstörts eller att man hamnat i gräl. Men, ungdomar rapporterar även mer allvarliga konsekvenser i samband med att de druckit. Exempelvis uppger nästan en femtedel av flickorna i gymnasiets år 2 att de blivit fotade eller filmade i en pinsam eller kränkande situation.

Över häften av föräldrarna i Jämtlands län är oroliga för att deras barn ska råka illa ut på grund av alkohol. Hur du som vuxen agerar och vad du säger har stor betydelse för hur unga i din närhet förhåller sig till alkohol. Forskning visar också att barn som vet att deras föräldrar inte accepterar alkohol före 18 års ålder inte bara gör en senare alkoholdebut, utan också dricker mindre.

De flesta unga avstår alkohol om de inte får den från någon de känner. Det vanligaste är att en pojk- eller flickvän, kompisar, syskon eller kompisars syskon köper ut. Men, även föräldrar är en vanlig källa. Du som förälder har därför stor betydelse. Prata också gärna med äldre ungdomar som umgås med din tonåring om att du inte vill att de köper alkohol till ditt barn.

Inför Storsjöyran och andra aktiviteter är ditt ställningstagande mot ungdomars konsumtion av alkohol och andra droger viktigt, liksom hur du själv är som förebild ute i vimlet.

Låt oss se till att årets yra blir lika lugn och härlig som förra året. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Välkomna till Östersund och Storsjöyran!

Cecilia Agri, gruppledare, Röda Korsets Första hjälpen-grupp Östersund

Thomas Andersson, samhällsmedicinsk sekreterare, Region Jämtland Härjedalen

Helén Eurenius, förvaltningschef Socialförvaltningen, Östersunds kommun

Stefan Kauppi, säkerhetsansvarig, Storsjöyran

Maria Könberg, Maria Lundberg och Mats Turdell, kommunpoliser i Jämtland

Annika Nilsson, JUNIS Jämtland

Nils-Ivar Odelberg, Nattvandring.nu Jämtland/Härjedalen

Therese Räftegård Färggren, ANDT-samordnare, Länsstyrelsen Jämtlands län

Ingela Sjöberg, ordförande IOGT-NTO Jämtland

Evelina Skoglund, Enhetschef Akutmottagningen, Östersunds sjukhus

Jessica Viggesjöö, Föräldraföreningen mot narkotika Jämtland

Mika Vurestedt, områdeschef, Systembolaget Östersund

Birk Wikén, distriktsordförande, Ungdomens nykterhetsförbund Jämtland

Hans Ängquist, gruppchef, lokalpolisområde Östersund BF/IGV1

Kommunala samordnare för drogförebyggande arbete i Jämtland/Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel