Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Tjugo länsföretagare varnar: Jämtland Härjedalen kommer att hamna i skuggan i ett Stornorrland

Vi inom näringslivet i Jämtland Härjedalen är djupt oroade över att våra regionpolitiker inte följer Hallands exempel att i bred politisk enighet ställa bestämda krav på att även i fortsättningen få vara en egen region.

I ett Stornorrland kommer de väldiga avstånden att äta upp eventuella effektivitetsvinster och regionala och statliga myndigheter förlorar den närhet, den lokalkännedom och de nära personkontakter som är grunden för samverkan och för goda och sakliga beslut.

Tanken att storregionerna ska bli effektiva genom att resurserna koncentreras kan bara ske till priset av nedläggningar och, naturligtvis, centraliseringar. Vår sjukvård kommer att drabbas men även vårt kulturutbud och stora delar av övrig offentlig service.

Jämtland Härjedalen kommer att hamna i skuggan av de befolkningstätare delarna av storregionen. Vi får ännu svårare att hävda våra behov och intressen och att få myndigheterna att inse våra möjligheter.

Vår livsnerv är våra kommunikationer mot Mälardalen och söderut. Vi är i behov av direkta och snabba förbindelser och vår framtid ligger i att utveckla dem. Lika angelägna är förbindelserna västerut, bland annat för handeln och turismen.

Jämtland Härjedalen är ett starkt varumärke inte minst för vår turistindustri, som vi inte har råd att förlora. Till andra stora problem hör bland annat den tillbakagång som kommer att drabba Östersund, och därmed indirekt länet i övrigt.

Förvaltningen, sjukvården, utbildningarna och våra kulturinstitutioner, alla skulle påverkas. Många arbetstillfällen går förlorade och radio, tv, tidningar och organisationer kommer efterhand att tvingas anpassa sig till den nya regionindelningen.

Särskilt besvärande för oss är att beslutet gäller för all framtid utan återvändo. Vi har redan avskräckande erfarenheter av polisens omorganisation. Det är inte svårt att förstå att bildandet av en storregion kommer att medföra än större problem.

Vi vädjar till Jämtland Härjedalens politiker att slå vakt om vår nyvunna ställning som egen region som ger oss stora möjligheter till flexibel samverkan i alla riktningar efter egna val och med våra egna behov i centrum.

Bob Persson, Gunnar Johansson och Björn Rentzhog, Persson Invest

Mattias Lööv, H1 Communication AB

Per Nilsson, Attacus Invest AB

Claes Göran Carlsson, Samling Näringsliv Jämtland ek Förening

Curt Sillström, Sillström Åkeri AB

Christer Persson, Inventor Invest AB

Gunnar Ageskär, Provins Insurance AB

Eva Ageskär, Manpower AB

Gunnar Rödin, Rödins Trä AB

Tomas Sundström, Storsjömäklarna AB

Helen Salmonsson, PwC

Eva Stjernström och Per Stjernström, Femper AB

Kjell-Ove Wiklund, Dromvidda AB

Nils-Bertil Nilsson, NB Farm

Torgny Svensson, Klövsjö

Nils Eriksson, NE Konsult AB

Nils-Åke Hallström, Hallströms verkstäder AB

Pelle Sahlin, Pelle & Lisa/Norrlandsägg Valne, Fria Skog, Järpen

Marcus Lundberg, Frösö Park Fastighets AB

Mats Svensson, Holiday Club Sports & Spa Hotels AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel