Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Tom Silverklo (C): Vi behöver en närmare och mer tillgänglig vård 

När vi är sjuka är vi som mest utsatta. Då behöver vi ha nära till hjälp och trygghet.

Runt om i Sverige upplever människor svårigheter att få rätt vård snabbt. Det kan handla om stora geografiska avstånd eller att man hamnar i långa köer. Många patienter vittnar om att de träffar den ena läkaren efter den andra utan kontinuitet, läkare som inte känner till deras sjukdomshistoria och livssituation.

Både kvaliteten och tillgången till vård varierar också beroende på var i länet du råkar bo. Så ska det inte vara. Människor ska känna trygghet när de behöver den som mest.

Just nu pågår dessutom en strid kring vinster i välfärden. Regeringen, med stöd av Vänsterpartiet, jobbar hårt för att kväva initiativ som faktiskt ger möjlighet till just välfärd i hela länet och landet.

Centerpartiet vill bland annat att fler läkare ska kunna starta privata vårdcentraler, så att människor ska kunna få en fast läkare att gå till. De läkarna kan då lära känna sina patienter på ett mer personligt plan och kan lättare hjälpa dem att bli friska.

Om man dessutom skulle få lista sig hos en specifik läkare, i stället för en specifik vårdcentral, ökar chanserna att få träffa samma läkare varje gång man söker hjälp. I Norge uppmuntras detta aktivt, vilket har lett till att antalet läkare ökar mest i kommuner långt ifrån större städer.

Alla legitimerade läkare bör få starta och driva egna vårdcentraler om de vill. För tillfället är det enbart specialistläkare som har möjlighet att göra detta. Det är ett slöseri med kompetens anser jag.

Centerpartiet vill också skärpa lagen om valfrihet (Lov). Privata aktörer missgynnas när landsting och regioner betalar ut låg ersättning till primärvård för att kunna mota bort privata alternativ. Landstingen stöttar sedan sina egna vårdcentraler ekonomiskt för att motverka negativa resultat medan de privata får klara sig på helt egen hand.

Vi vill skärpa Lov så att alla vårdcentraler arbetar under likadana villkor. På så sätt skulle vi få en närmare och mer tillgänglig vård i hela landet.

Tom Silverklo (C), riksdagskandidat Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel