Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Tom Silverklou (C): Vinst i välfärden är ett måste

Förra sommaren var jag på en fest och hamnade bredvid en socialdemokratisk politiker. Vi etablerade snabbt varandras position och inledde ett mycket politiskt samtal. Det var mycket trevligt. Men, så kom vi till frågan om vinster i välfärden. Då blev tonen röd.

Jag blev förvånad över hur djupt skruven om vinst satt. Så jag satte givetvis i gång med att skruva upp den lite.

I privata bolag inte får man inte göra förlust. Då går man i konkurs. Ägarna kan skjuta till av sina egna pengar för att täcka en förlust, men det fungerar inte i längden så klart. Med förluster förlorar man de flesta upphandlingar som kommer ut från kommuner och landsting med flera.

Varför? Jo, för de ställer krav på sund ekonomi hos de leverantörer man upphandlar. Det är ju givetvis klokt, men hur går det då med tjänster från företag man förbjuder att gå med vinst?

Problemet ligger väl ändå i att till exempel offentlig vård nästan alltid går med förlust?

När det gäller vården så är det nog en extra känslig fråga. Argumentationen handlar ofta om att det är orättvist att skattepengar ska gå till privata aktörer.

Men jag tänker att problemet inte ligger i att några privata företag tjänar lite pengar på att sälja förhoppningsvis bra tjänster som många är nöjda med. Problemet ligger väl ändå i att till exempel offentlig vård nästan alltid går med förlust?

Ta vår region här i Jämtland. Pengarna bokstavligen strömmar ut och ingen vågar säga att nu är det nog. Dessutom är reglerna skrivna så att ett landsting inte kan gå i konkurs. Alltså straffar sig inte dåligt management och man kan fortsätta att döma dem som faktiskt råkar göra lite vinst. Visst är det märkligt?

Många av de företag som skulle drabbas vid ett förbud mot vinst i välfärden är små hälsocentraler och byskolor.

Vinst innebär ekonomisk stabilitet. Stabilitet säkrar framtida leveranskapacitet, och eftersom skola, vård och omsorg är personalintensiva branscher skapar det arbetstillfällen och skatteintäkter. Arbetstillfällen i organisationer som genererar vinst ger dessutom möjlighet för ökad kompetensutveckling och anställningstrygghet.

Många av de företag som skulle drabbas vid ett förbud mot vinst i välfärden är små hälsocentraler och byskolor. Företag som ofta drivs som kooperativ eller av några modiga entreprenörer. Flertalet av dessa visar goda resultat hos elever och patienter, så kundnöjdheten är hög. Samhället får alltså valuta för sin investering.

Dessutom möjliggör privata alternativ att skolor och vårdcentraler alls finns på flera orter. Speciellt i län som är glest befolkade och har stora avstånd.

...insikten i komplexiteten kring vinst och förlust i privata och offentliga verksamheter tror jag han tog till sig.

Samtalet med min nyvunne vän, den socialdemokratiske politikern, pågick ett bra tag in på småtimmarna. Jag vet inte om han ändrade åsikt i frågan, men insikten i komplexiteten kring vinst och förlust i privata och offentliga verksamheter tror jag han tog till sig.

Tyvärr har vårt nästa möte inte blivit av ännu, men då kanske vi på riktigt kan diskutera hur vi skulle kunna förbjuda förluster i offentlig verksamhet i stället för att jaga vinster hos de riktiga välfärdsskaparna.

Tom Silverklo (C), ordförande Centerpartiet Östersund och riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel