Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Uitto (S): En hotad demokrati kräver modiga EU-parlamentariker

Annons

EU är fegt! Varför vågar ingen på allvar ta stark ställning mot antidemokratiska krafter i Europa? Passivitet hotar en hel union, när de starkt nationalistiska krafterna i flertalet medlemsländer rustar för ett starkt inflytande i parlamentet.

Det som började som en tanke kring fred, solidaritet och öppenhet kan på kort tid hota att rämna och resultera i slutenhet, egoism, terror och rent av i en upplöst union.

Flera av EU:s medlemsländer befinner sig i en utförsbacke som stupar mot avskaffande av rättsstaten, korruption och fascism. Inget kring demokratin är givet. Europaparlamentet har ett stort ansvar att ta utvecklingen på allvar, men det kräver modiga parlamentariker som inte abdikerar från uppgiften.

Kontakterna och relationerna med makter i Ryssland är knappast främmande för många av de partier som nu, likt Sverigedemokraterna vänt sin uppfattning för att i stället medverka till en stark nationalistisk gruppering i EU-parlamentet. De späder på osäkerheten ytterligare.

Med minnet av Berlinmurens fall blir det en skrämmande utveckling i Europa där stängsel byggs i Ungern likt USA:s presidents vision om murar.

SD och motsvarigheterna i flera medlemsländer vill vrida klockan tillbaka i en medveten politik, där nationalstaterna återigen ska får större makt och samarbetsviljan minskas på bekostnad av trygghet, sammanhållning och öppenhet.

Självklart är målet för att bli en så stark gruppering att öka inflytandet över förberedelsearbetet kring lagar från EU. Det är ju också därför som initiativ till att bilda starka grupperingar tas från bland annat Italienskt håll.

EU måste bli överens om att öka samtalen med medlemsländerna, driva öppenhets-, demokrati- och solidaritetsfrågorna starkare och i slutänden finna majoriteter för åtgärder mot medlemsländer som inte följer EU:s grundläggande överenskommelser på hemmaplan eller i EU-samarbetet.

Det går inte längre att övriga partiers parlamentariker nöjer sig med berättelser om läget, nu är det på riktigt och kraven måste ställas tydligare. Den kommande EU-budgeten måste röstas fram av en stark demokratisk majoritet i parlamentet.

Parlamentarikerna måste dessutom i allt större utsträckning föra dessa samtal om demokrati i hemmaländerna och i allt större utsträckning få stöd från EU-organisationen för att våga föra de samtalen även på hemmaplan i länder som undergräver det fria ordet.

Att som parlamentariker besöka andra medlemsstater och för dessa samtal måste bli vanligare.

I flera länder driver de nationalistiska partierna på beslut som undergräver demokratin och rättsstatens principer - när EU fördömer anklagar man EU för att vara en centralistisk kravmaskin.

Hur långt ska det få gå när obekväma domare i europeiska domstolar blir av med sina jobb för att de hotar en nationalistisk regerings planer eller hur länge ska ledare i EU-länder få se på kvinnor som enbart barnproducerande maskiner.

Jag vill bekämpa nationalism och ett Europa som stänger ute människor genom samarbete med alla goda krafter. Även detta måste ske på riktigt.

Går det att tolerera att ”troll” hotar unga människor på nätet, vill vi verkligen se en tillbakagång för jämställdheten när kvinnors aborträtt hotas tom i Sverige? Är det okej att journalister, bloggare och människor på Youtube hotas eller förhindras att uttrycka sina åsikter? Journalisters och kulturarbetares situation kräver ett modigt EU!

Högerextremismen växer i flera länder runt om i EU och även i Sverige - vi måste säga stopp.

Vid vår partikongress för någon vecka sedan föreslog Socialdemokraterna att EU bör införa ett nytt system för att granska tillståndet för demokratin och rättsstatens principer i medlemsländerna. Förslaget, som bygger på en FN-mekanism men som ännu inte tagit konkret form, går ut på att medlemsländerna själva regelbundet ska granska demokratiläget i medlemsländerna.

Att kandidera till EU-parlamentet är en stor och viktig uppgift, och för oss som inte befinner oss bland de främsta på valsedeln handlar det givetvis om att värva röster genom kryss och tydliga ställningstaganden.

De kanske 40 000 rösterna kan inte vara en överväldigande uppgift, eftersom jag är övertygad om att många människor i landet vill föra kampen för demokratin i Europa tillsammans med mig!

EU är fegt, men det är knappast de många människorna som förhoppningsvis tillsammans med mig vill kämpa för ett öppet Europa. Sverige är ju inget undantag, när de nationalistiska krafterna vinner mark.

I det sammanhanget oroar jag mig dessutom mycket för framtiden för de nationella minoriteterna i landet och hur vi värnar deras rättigheter. För deras del är hotet än mer utpräglat och ännu en anledning för oss alla att ta upp kampen för ett modigt EU!

Det räcker dock inte enbart med en diskussion om hur EU kan skydda och stärka demokratin i Europa - modet till åtgärder krävs i större utsträckning.

Jag är beredd att ta upp kampen tillsammans med Sveriges invånare för de grundläggande demokratiska värderingarna så som press- och yttrandefrihet och kvinnors rätt till sina kroppar.

Vi är enbart 40 000 kryss bort på kandidat 26 på den socialdemokratiska valsedeln till EU-parlamentet och min kamp för ett modigt EU och Europa!

Robert Uitto (S) kandidat till EU-parlamentet, #26

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons